PRIJEDLOG EKO KVARNERA

Referendum o Plominu C i u Primorsko-goranskoj županiji?

02.11.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Udruga Eko Kvarner poslala je danas prijedlog Skupštini Primorsko-goranske županije za raspisivanje savjetodavnog referenduma o projektu Termoelektrane (TE) Plomin C istoga dana kao i u Istarskoj županiji, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić

U Eko Kvarneru smatraju da je izvjestan negativan utjecaj projekta TE Plomin C na ugljen za okoliš i zdravlje građana i u Primorsko-goranskoj županiji, i stoga predlažu da i ta županija organizira referendum. Primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini predlaže se da referendumsko pitanje bude "Podržavate li realizaciju projekta Plomin C s predloženom tehnologijom i ugljenom kao energentom?“.

Iz Udruge Eko Kvarner naglašavaju kako su građani Istre i ekološke udruge nezadovoljni najavljenim projektom TE, a da je Skupština Istarske županije prije nekoliko dana pozvala Vladu da poštuje županijski Prostorni plan koji predviđa da energent Termoelektrane bude plin a da o Plominu C raspiše referendum. Podsjećaju da je za Plomin C izdano pozitivno rješenje resornog ministarstva te da je zato istarski župan Ivan Jakovčić 25. listopada na Upravnom sudu u Rijeci u ime Istarske županije tužio Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić također je istaknuo kako bi TE Plomin C bio gospodarska i ekološka katastrofa, da bi se morali plaćati troškovi emisija ugljičnog dioksida (CO2) a da će se posljedice, zbog strujanja vjetrova, osjetiti u Brseču, na Cresu, u Mošćeničkoj Dragi i Gorskom kotaru.

Dodao je kako se u vezi s obećanjima mjerodavnih da će TE Plomin C biti ekološki besprijekoran, treba prisjetiti obećanja pri nedavnoj rekonstrukciji Inine Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, te ustvrdio kako je jučerašnji incident u toj Rafineriji pokazao da se obećanjima političara ne može vjerovati.

Jučer popodne došlo je do kvara na postrojenjima Inine rafinerije u Urinju , pri čemu je iz dimnjaka sukljao gusti crni dim. Policija je navela da nije bio ozlijeđenih i da prema izjavama odgovornih, nije bilo onečišćenja zraka i vode. Iz Ine su sinoć priopćili kako je zbog tehnološkog poremećaja došlo do ispada u radu dva postrojenja te da je to uzrokovalo pojačano dimljenje na baklji i dimnjaku i buku, koja je nastala zbog propuštanja na sigurnosnom ventilu. Piršić je kazao kako su mnogi mještani Hreljina i Kostrene jučer zvali Eko Kvarner i centar 112, zabrinuti "zbog enormne buke i visokih stupova bijelog i crnog dima što su se dizali iz područja rafinerije u Urinju.“

Naglasio je kako su iz Ine izjavili da nije došlo do onečišćenja, a da se na snimkama jasno vide stupovi žutog i crnog dima, koji su se dizali iz riječke Rafinerije te da je takva tvrdnja zagađivača "uvreda zdravog razuma i pokazatelj bezobraznosti te kompanije.“ Piršić je također ustvrdio kako sustav mjerenja onečišćenja na području Ina Rafinerije nije dovoljno dobar, da ga treba unaprijediti te da na Hreljinu, do kojeg dopre onečišćenje, nema mjernih stanica.

Članica Eko Kvarnera i mještanka Urinja, Gordana Vukoša, kazala je da se ništa ne čini za ljude koji žive uz Rafineriju, da se o njihovu izmještanju s te lokacije opravdano govorilo još prije više desetljeća, a da se u tom smislu sada ništa ne čini.