NEPODMIRENA DUGOVANJA

Redukcije plina Sarajlije podsjetile na rat

Bionic
Reading

Tvrtka BH Gas potvrdila je da je danas u osam sati reducirana isporuka prirodnog plina Sarajevogasu, kompaniji koja distribuira i prodaje plin u Kantonu Sarajevo, javlja Agencija Anadolija. Na taj potez uprava BH Gasa odlučila se, priopćeno je, nakon što mnogi sastanci i pregovori s predstavnicima Sarajevogasa i Kantona Sarajevo nisu doveli do smanjenja dugovanja Sarajevogasa

Kolaps i zbog struje

Sarajevski tramvaji i trolejbusi, koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju, u ponedjeljak i utorak ujutro nisu vozili jer je Elektroprivreda BiH prekinula napajanje električnom energijom gradske tramvajske i trolejbuse mreže zbog dugovanja gradskog prometnog poduzeća (GRAS) prema toj kompaniji. Došlo je do prometnog kolapsa: pomjeren je početak nastave u jutarnjoj smjeni, a mnogi građani Sarajeva kasnili su na posao. Struja je uključena danas nešto prije 11 sati pa su 'proradili' tramvaji i trolejbusi, potvrdio je za Agenciju Anadolija direktor GRAS-a Omer Hadžiomerović.

Nakon nestanka vode i obustava gradskog prijevoza, građane Sarajeva jutros je šokirala činjenica da je došlo i do obustave dotoka plina Sarajevogasu, a cijela situacija je mnoge podsjetila na opkoljeno Sarajevo i agresiju na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina, piše AA.

'Od svibnja 2013., BH Gas kontinuirano inzistira na rješavanju ovog problema i upozorava sve nadležne u Vladi Kantona Sarajevo i Sarajevogasu u kakvu situaciju će doći građani Sarajeva zbog dugovanja Sarajevogasa prema BH Gasu, koja na današnji dan premašuju iznos od 40 milijuna KM. Napominjemo da je BH Gas u protekle dvije izuzetno teške sezone grijanja, i pored velikih nenaplaćenih potraživanja od Sarajevogasa, uspio osigurati kontinuirano snabdijevanja Sarajeva plinom', priopćeno je iz BH Gasa.

BH Gas, dodali su, nema niti zakonsko uporište niti obavezu da besplatno isporučuje prirodni plin Sarajevogasu.

'BH Gas će zadržati ograničeni režim isporuke prirodnog plina za Sarajevogas do pronalaska prihvatljivog rješenja ovog problema odnosno naplate dijela potraživanja. Naglašavamo da će BH Gas osigurati normalno i sigurno snabdijevanje prirodnim plinom Sarajeva u predstojećoj sezoni grijanja, pod uvjetom da Sarajevogas podmiri dio dugovanja i redovno podmiruje tekuće obaveze', priopćeno je iz BH Gasa.

Bivši direktor BH Gasa Almir Bećarević potvrdio je za Agenciju Anadolija da ima drukčije viđenje novonastale situacije. Do problema sa dotokom plina u Sarajevu, kazao je, došlo je zbog ogromnih dugovanja Birača iz Zvornika, odnosno propuštanja Uprave BH Gasa da ograniče isporuke tog energenta. Podsjeća da je pozvao istražitelje da provjere navedene činjenice.

'Žalosna je situacija u kojoj se nalazimo. Ovo je kulminacija. Predvidio sam da će se ovo dogoditi baš u ovom razdoblju. Nas čeka još teže razdoblje siječnja, veljače, ožujka i travnja kada plina vjerojatno neće biti. Zar mislite da netko ima 10 do 30 milijuna da se pokriju dugovi? Kanton Sarajevo nema 70.000 KM potrebnih za GRAS. Zar će otimati od građana? Jednim dijelom građani jesu krivi, ali ne možete napuhavati cijene plina. U zadnjih godinu dana do 30 posto je smanjena ruska cijena prirodnog plina, a građanima je cijena snižena tek 8 posto. Netko želi da kompletne dugove Birača plate građani Sarajeva', upozorio je Bećarević.

Gdje je nestalo 30 milijuna KM

On je podsjetio kako je 'Sarajevogas' i za njegova mandata imao velika dugovanja.

'Ali ne možete očekivati ništa bolje u ovako teškoj socijalnoj situaciji i sa ovako velikim brojem nezaposlenih, gdje nema povećanja prosječne plaće u FBiH. Na dan moje smjene u BH Gasu je bilo 30 milijuna KM (15,35 milijuna eura)! Taj kompletan iznos novca završio je u 'Biraču' u Zvorniku. Zato smo u ovim problemima. Uprava nije poduzela ništa da se ova dugovanja naplate. Potraživanje je moguće naplatiti prijavom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i kaznenom prijavom koja će razjasniti kako je dug nastao i zašto se kroz stečajni postupak u Biraču neće moći naplatiti', rekao je Bećarević.