Reagiranje tvrtke Potomac d.o.o. na članak 'Nove odore Croata za Finu – 300 tisuća kuna'

Reagiranje tvrtke Potomac d.o.o. na članak 'Nove odore Croata za Finu – 300 tisuća kuna'

10.09.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Sukladno Zakonu o informiranju, objavljujemo reagiranje tvrtke Potomac d.o.o. na članak 'Luksuz na šalterima: Nove odore Croata za Finu – 300 tisuća kuna', koji je objavljen na online portalu tportal.hr dana 10. rujna 2009. godine.

Nadasve cijenimo posao novinara i zadaću medija da informiraju javnost i promiču društveno odgovorno ponašanje, pritom otkrivajući i slučajeve odstupanja od takvog ponašanja. No zbog osjetljivosti aktualnih društvenih i gospodarskih prilika, ova interpretacija teme novih odora za Finu mogla bi u javnosti dovesti do pogrešnih dojmova i krivih prosudbi te nanijeti društvenu štetu. Stoga želimo skrenuti pozornost i na druge aspekte ovog posla koji u članku nisu spomenuti, a sežu puno šire od poslovanja jedne privatne tvrtke i jedne državne institucije.

Ponosni smo na ovaj posao koji smo dobili kao najbolji ponuditelj na javnom natječaju, koji je proveden po visokim profesionalnim kriterijima Fine. Upravo svjesni aktualne gospodarske situacije nastojali smo da naša ponuda bude povoljna i konkurentna, zadržavajući i dalje visoke kriterije kvalitete. Istina je da djelatnici mnogih vodećih bankarskih, financijskih i drugih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu nose službene odore modne marke Croata.

Zar Fina nema pravo na istu tu kvalitetu službenog odijevanja kao važnog dijela poslovne komunikacije?!

Ovaj komplet službene odore za Finu sastoji se od dvije košulje i jedne kravate, odnosno šala po službeniku/službenici, što u članku nije jasno vidljivo. Iako brend Croata potpisuje, između ostalog, i najskuplje kravate na svijetu, u ovom slučaju ne može se govoriti o luksuznim proizvodima. Riječ je o kvalitetnim proizvodima, u čiji je razvoj uključen kreativan rad dizajnerskog tima Croata. Proizvodi su nastali u proizvodnim pogonima u Davoru i Novoj Gradiški, u područjima poznatim po tradiciji tekstilne proizvodnje i ručnog rada koja nažalost pomalo odumire. U želji da potiče hrvatsku proizvodnju u tim krajevima, tvrtka Potomac je povjerila proizvodnju upravo tim pogonima.

Slažemo se da je Fina možda mogla nabaviti nešto jeftinije proizvode, ali to bi onda značilo tri stvari – lošiju kvalitetu proizvoda, nižu cijenu rada i uvoz, vjerojatno iz zemalja gdje su nadnice radnika i do 20 puta manje. Fina je u ovom slučaju, upravo kao državna institucija, promišljeno savjesno djelovala odabravši hrvatski proizvod i domaću proizvodnju, štiteći pritom i interes hrvatskih radnika.

Koristimo ovu priliku skrenuti pozornost na javne osobe iz političke, sindikalne i gospodarske sfere i na neusklađenost njihovog javnog nastupa i onoga što promiču. Nerijetko se pojavljuju u javnosti, bez grižnje savjesti, odjeveni s istaknutim logotipima brendova velikih stranih korporacija, čija je etika proizvodnje i poslovanja često vrlo upitna. Pozivamo ih da češćim pojavljivanjem u odjeći hrvatskih brendova i proizvođača dodatno doprinesu što bržem oporavku hrvatskoga gospodarstva.