OTKRIĆE REUTERSA

Razotkrivena razmjena djece preko interneta u SAD-u

14.09.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Reuters je u velikoj reportaži razotkrio postojanje grupa na Yahoou i Facebooku na kojima roditelji usvojene djece ilegalno razmjenjuju djecu

Reportaža započinje s pričom šesnaestogodišnje Quite, porijeklom iz Liberije. Par koji ju je usvojio iz sirotišta u rodnoj Liberiji, Tod i Melissa Puchalla, nakon dvije godine odlučio je djevojku predati drugim roditeljima zbog, kako su naveli, zdravstvenih i poremećaja u ponašanju. Stavili su potom oglas na jednoj od grupa na društvenim mrežama.

Djevojku su ubrzo predali paru Eason koji se zainteresirao za starateljstvo, a jedini pravni dokument o novim skrbnicima bila je izjava ovjerena kod bilježnika. 'Primopredaja' je trajala tek nekoliko sati, bez prisustva socijalnih službi ili policije, te nije bilo nikakve provjere nove obitelji.

Reuters u reportaži donosi rezime zaključaka socijalne službe o novoj obitelji. Easonovi su, naime, već otprije bili poznati zbog nasilja i seksualnog napastovanja djece te su čak izgubili skrbništvo nad dvoje vlastite djece.

Prema svjedočanstvu Quite, prvu su je noć novi roditelji pozvali k njima u krevet. Nekoliko tjedana nakon što obitelj Puchalla nije uspijevala dobiti nikakve vijesti o tome kako napreduje Quita (saznalo se kasnije da nije ni školu pohađala tijekom boravka kod nove obitelji), Easonovi su sa svojom prikolicom otišli u nepoznatom pravcu, a priča je završila tako da je Quitu policija nanovo dovela kod prve obitelji.

Slučaj šesnaestogodišnjakinje pokazuje upravo kakva sudbina može zadesiti dijete koje završi na mračnom tržištu usvojene djece, tvrdi Reuters.

Praksa ilegalne razmjene usvojene djece zove se 'private rehoming' i, tehnički, po mnogočemu podsjeća na prakse razmjene kućnih ljubimaca. Reuters je u svojoj reportaži pronašao nekoliko tisuća oglasa na forumima na Yahoou i Facebooku. U prosjeku, svaki tjedan na društvene mreže stiže nova 'ponuda', a većina djece ima između 6 i 14 godina te su rođena u inozemstvu, Kini, Rusiji, Etiopiji, Ukrajini …

Nakon objave reportaže, Yahoo je zatvorio sve grupe na kojima su se nalazili sporni oglasi, a Facebook je samo izjavio da je 'internet odraz društva te da ga da ljudi koriste za razne vidove komuniciranja i za rješavanje raznih problema, pa čak i tako kompliciranih kao što je ovaj'.

Iz udruga su upozorili da su upravo djeca rođena u inozemstvu, a potom usvojena u američkim obiteljima, veoma ranjiva skupina te da skrbnici često nisu educirani za primanje takve djece u svoj dom (edukacija je inače obavezna za roditelje koji žele usvojiti djecu rođenu u SAD-u) te da su, posebice pri slučajevima višestrukih razmjena, često primijećeni znakovi nasilja i napastovanja.

Više o temi pročitajte ovdje

Ilegalna praksa razmjene djece