MINISTRICA POTVRDILA

Ravnatelju doma strave u Osijeku prijete sankcije, poslana još jedna inspekcija

09.02.2018 u 17:10

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je kako je, čim je dobila slike koje su danas objavljene u medijima, poslala inspekciju u osječki Centar za pružanje usluga u zajednici JA kao i TI

'Upozorila sam ravnatelja o čemu se radi kako bi mogao i prije rješenja inspekcije djelovati. Nažalost, inspekcija je pronašla puno nepravilnosti u radu, naredila je određene mjere u otklanjanju tih nepravilnosti kao i određene rokove. Međutim, danas sam dobila pisanim putem izvješće od predsjednice Upravnog vijeća Centra da unatoč tome što je ravnatelj primio rješenje inspekcije, ne pojavljuje se na poslu i ne postoje nikakve aktivnosti koje bi upućivale na to da se on prihvatio otklanjanja onih nepravilnosti koje su neophodne, hitne kako bi se osigurao dostojanstven život korisnika i štićenika u tom centru, izjavila je ministrica.

Istaknula je kako je danas ponovno poslala inspekciju. Potvrdila je da će se pokrenuti odgovornost ravnatelja te hitno poduzeti određene aktivnosti kako bi korisnici imali adekvatnu njegu i skrb, javlja HRT.

Podsjetimo, Jutarnji list u petak je objavio priču popračenu fotografijama koje otkrivaju katastrofalne uvjete u kojima živi 32 korisnika - osobe s mentalnim oštećenjima te starije i teško bolesne osobe, od kojih je 15 potpuno ovisno o tuđoj pomoći i njezi, a 17 djelomično ovisno. O njima se u dnevnoj smjeni jedna medicinska sestra, a u noćnoj jedna njegovateljica. Od 13 zaposlenih djelatnika, 9 ih je na bolovanju, a zamjene nisu osigurane.

  • +26
Stacionarni dio Centra za pružanje usluga u zajednici 'Ja kao i ti' Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Fotografije stanja u stacionaru pokazuju dekubituse na leđima korisnika, fekalije po toaletu, potpuno dotrajalu opremu, a ispod plahte na krevetu na kojem spava jedan nepokretni korisnik zatečen je već poluraspadnuti crknuti miš.