ZADRŽAVANJE STEČENIH PRAVA

Vlada prihvatila kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi

31.03.2017 u 19:33

Bionic
Reading

Vlada je u petak prihvatila Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika, te uputila u proceduru prijedlog zakona kojim se smanjuje iznos spomeničke rente.

Vlada je prihvatila Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi s važenjem do 1. kolovoza, s produženom primjenom do 1. studenoga, kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika prema dosadašnjem kolektivnom ugovoru koji je istekao 12. ožujka.

'Ugovorne strane obvezale su se započeti pregovore o obnovi kolektivnog ugora najkasnije tri mjeseca mjeseca prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen', kazala je ministrica rada i socijalne skrbi Nada Murganić.

Vlada je na sjednici uputili u saborsku proceduru i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim se smanjuje iznos spomeničke rente koja se mjesečno plaća po četvornom metru.

'Naknada se smanjuje sa sadašnjih od jedne do sedam kuna, na iznos od jedne do četiri kune', kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Prihodi od spomeničke rente za 2017. planiranu su u iznosu od 40 milijuna kuna, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Vlada je usvojila i dvije uredbe vezene za zaštitu okoliša kojima se u hrvatski pravni sustav prenose direktive Europske unije, uredbu o sprečavanju velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, kao i uredbu o odgovornosti za štete u okolišu.

Usvojen je akcijski plan o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge u Hrvatskoj za 2017. godinu kojem je cilj, kao je kazao ministar zdravstva Milan Kujundžić, kreiranje znanstveno utemeljenog pristupa suzbijanju zlouporabe droga i učinkovitog rješavanja te problematike, za što su sredstva od 638 milijuna kuna osigurana u proračunu.

Usvojena je i Uredba o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kojom se predlaže 8 ustrojbenih jedinica, a koje bi trebale doprinijeti racionalnijem, funkcionalnijem i učinkovitijem organiziranju poslova u cilju većeg korištenja stambenih jedinica i intenzivnije sanacija prostora koja nisu u funkciji stanovanja.

Vlada je potvrdila i osnivanje Savjeta za sprečavanje korupcije kao radnog tijela hrvatske s ciljem pospješivanja borbe protiv korupcije.

Za zastupanje Hrvatske pred Sudom Europske unije Vlada je odredila pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova koji se bavi poslovima europskog prava, a za osobu nadležnu za upravljanjem pretpristupnom pomoći IPA imenovala Stellu Arneri, vršiteljicu dužnosti Agencije za regionalni razvoj Hrvatske.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje da ne prihvati SDP- ov prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kao i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje predlaže Klub zastupnika Živog zida i Snage.