lidija brković

Ravnateljica DZS-a odgovorila na kritike zbog problema pri popisu stanovništva i objasnila zašto su uvrštena pitanja kojima se neki čude

14.09.2021 u 23:09

Bionic
Reading

Interes za samopopis stanovništva iznenadio i Državni zavod za statistiku (DZS). Naime, samo u ponedjeljak prvog dana popisa preko aplikacije e-građanin upitnike je ispunilo više od 100 tisuća građana tako da je povremeno i informatički sustav znao zaštekati. Do utorka kasno navečer samo se popisalo oko 200 tisuća građana

Dosta građana koji su se samo popisali iznenadilo je kad su vidjeli da statističare više zanima imamo li u kući vodokotlić nego internet ili koliko u dvorištu imamo kokica, a ne koliko imamo automobila.Također, došlo je i do obrata po pitanju Covid potvrda. Popisivač koji će vam pokucat na vrata ipak će morati imati kovid potvrdu.

Sve navedeno je za RTL Direkt komentirala ravnateljica Državnog zavoza za statistiku (DZS) Lidija Brković.

'Imali smo tehničkih problema, ali to je živi organizam, toliko se ljudi popisalo da to govori da ide dobro', navela je Brković.

O kritikama sustava odgovorila je da je sve tehnički spremno.

'I drugdje je padalo, ako je 15 minuta bila nedostupna... Nije amaterski', kazala je Brković.

O pitanjima koja su izazvala čuđenje je kazala da tako mora biti.

'Pitanja su metodološki i tu su s razlogom. Što se tiče pitanja o broju stoke, to je da utvrdimo što je ruralno, a što urbano. Što se tiče interneta to smo izbacili jer nam nije dovoljna informacija', poručila je ravnateljica Brković.