povratak u učionice

Ravnatelji otkrivaju koliko roditelja namjerava poslati djecu na nastavu: 'Ajmo ovu jadnu i čudnu školsku godinu privesti kraju!'

21.05.2020 u 18:29

Bionic
Reading

Svim učenicima razredne nastave od ponedjeljka je omogućen povratak u školske klupe, a mnogi roditelji još uvijek nisu odlučili hoće li takvu mogućnost i iskoristiti. Ako su škole sada sigurne za njihovu djecu - pod uvjetom da se poštuju upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poput fizičkog razmaka, što je iluzorno očekivati - zašto onda nije propisan obavezan povratak na nastavu? Ravnatelji osnovnih škola imaju, međutim, konkretnija pitanja dok se užurbano pripremaju za dolazak većeg broja učenika, uz napomenu da će se prilagoditi uputama onoliko koliko je to u njihovoj moći

Ministrica Blaženka Divjak jutros je s ravnateljima osnovnih škola održala još jedan 'virtualni sastanak', što se zapravo svodi na njezin monolog s obzirom na to da ne postoji nikakva mogućnost izravnog postavljanja pitanja, pa niti putem chata, otkrivaju sugovornici tportala. Umjesto izravnih objašnjenja onima koji organiziraju nastavu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je danas na svojim stranicama odgovore na tri često postavljana pitanja, navodeći da djeca trebaju ići u školu i da u suprotnom roditelji moraju opravdati izostanak s nastave.

Ravnatelji i učitelji pak od jučer održavaju intenzivnu dvostranu komunikaciju s roditeljima, a uvjeti u kojima se to odvija nikako se ne mogu nazvati kontroliranima.

Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani, jutros je održao sastanak s učiteljima koji su prethodno prikupili prva očitovanja roditelja o tome hoće li u ponedjeljak poslati djecu u školu. Nisu to bili nikakvi upitnici ni izjave, tek detektiranje raspoloženja roditelja kako bi se škola što bolje pripremila za nastavu, kaže ravnatelj, ilustrirajući brojne nepoznanice time što su neki roditelji baš za vrijeme sastanka obavještavali učitelje da su promijenili ranije odluke. Prema prvim pokazateljima, otprilike polovica roditelja poslat će djecu u školu.

'Ništa ih ne obavezuje na to. Mogu se i preko vikenda još predomisliti. Sve je ponovno prebačeno na roditelje, oni su sada u još većoj konfuziji nego ranije. Najviše ih zbunjuje to što će naknadno moći uključiti dijete u nastavu, pa će se dogoditi da neki dođu usred tjedna, kad čuju iskustva drugih. Naručujemo hranu za školsku kuhinju na tjednoj bazi, a ovisno o broju učenika moramo organizirati i prijevoz djece. A da ne govorim o fizičkom razmaku djece u autobusu na putu za školu... Imamo puno učenika i naravno da ćemo paziti na razmak u učionicama, ali u boravku se opet miješaju grupe - nemamo dovoljno učiteljica da ih razdvojimo', kazuje ravnatelj Matijašić, dodajući da će u ponedjeljak s dobavljačima hrane interventno dogovarati dostavu.

Zapošljavanje dodatnih učitelja

O sigurnosti učenika u razredima odlučivat će lokalni stožeri civilne zaštite, navodi se u odgovoru MZO-a o mogućoj podjeli velikih razreda i zapošljavanju novih učitelja: 'Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.' To vrijeme moglo bi se svesti na dva tjedna, pa je pitanje tko će imati snage pokrenuti administrativni žrvanj u slučaju potrebe.

'Bojim se da će biti svega. I to da će učitelj ujutro javiti da ne može doći zbog povišene temperature, a u tom slučaju moramo aktivirati rezervnog nastavnika. Moramo imati opciju B; neke možemo preraspodijeliti unutar kolektiva, ali to nije jednostavno jer imamo i djelatnike s kroničnim bolestima, a svi učenici očekuju da vide svoju učiteljicu. I kako to da u četvrte razrede mogu ulaziti učitelji glazbenog, informatike, njemačkog, engleskog, a jedan od razloga za to što učenici viših razreda ne idu na nastavu upravo je to što dolaze u kontakt s više učitelja?' pita Matijašić.

Naravno, ravnatelji će i ovaj put uspjeti organizirati nastavu, kao što su to uspijevali i dosad. No ravnatelj iz Bregane pita se kakva se to poruka šalje roditeljima, koji opet sami moraju donositi odluke o obrazovanju svoje djece, a postavlja se i pitanje imaju li svi učenici onda pravo na isto obrazovanje.

Đuro Baloević, ravnatelj Osnovne škole Vjekoslava Paraća u Solinu i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, bio je, kako sam kaže, vrlo glasan po pitanju nepovoljnih uvjeta u vrijeme prvotnog povratka u školske klupe. No sada su okolnosti promijenjene.

U njegovoj ustanovi, koju s Područnom školom Vranjic pohađa čak 652 učenika, ne nudi se usluga prehrane niti produženog boravka, ali zato je u normalnim okolnostima tu i 'treća smjena' - zapravo međusmjena organizirana od 11.35 do 15.35 sati. O tome da samo 12 od stotinu škola na području ogranka nudi produženi boravak dalo bi se dosta toga reći, no u ovom trenutku njegova primarna briga su velika razredna odjeljenja.

'Evo, u našoj školi imamo razred s 28 učenika. Pitao sam učiteljicu hoćemo li ići na cijepanje, ali imamo najave roditelja da neki neće poslati djecu u školu. Tako je i u svim ostalim razredima - po nekoliko djece neće doći na nastavu. Nije to nikakav problem, tretirat ćemo to kao opravdani izostanak, a oni koji ostanu kod kuće neće ništa izgubiti. Mi se i nadamo da neće doći svih 28 učenika tog razreda, a zasad ćemo u njihovu učionicu staviti još koju klupu tako da poštujemo pravila o propisanom razmaku', kaže ravnatelj Baloević.

On je konsterniran najavom da bi se nastava trebala provoditi na 'mješovit način'. MZO navodi da će učenici koji će ostati kod kuće imati priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

'Ako će 95 posto učenika doći na nastavu, zašto maltretirati učitelje? S onima koji su ostali doma radit će se kao i inače kada ostaju doma zbog zdravstvenih razloga. Ne zaboravimo da i Škola na trećem završava 1. lipnja, a moji učitelji odavno su odradili taj dio gradiva. Nastava na daljinu bila je 'zakrpa' i taj trenutak je prošao. Stvari se okreću jer će većina učenika doći u školu, a učitelji će napraviti sve što trebaju napraviti. Odstupanja neće biti', tvrdi ravnatelj.

Podsjeća da su igrališta već danima puna djece, da se slave dječji rođendani, pa onda valjda djeca mogu i u školu.

'Treba privesti ovu školsku godinu kraju. Prihvaćamo savjete epidemiologa, prilagođavamo se koliko možemo. Ajmo ovu jadnu i čudnu školsku godinu privesti kraju. Ne ponovila se', poručuje ravnatelj Baloević.