julije meštrović

Ravnatelj splitskog KBC-a: Nikad nije bilo teže, nikad ovoliko bolesnika i onih s teškom kliničkom slikom

19.01.2022 u 08:34

Bionic
Reading

I bez pandemije u splitskom KBC-u nedostaje 350 medicinskih sestara. To im je, kaže ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, najveći problem. Zbog infekcije koronavirusom trenutno im je izvan pogona 140 radnika, od toga mahom 70 medicinskih sestara. Opisujući stanje u bolnici, kaže da hospitaliziraju one koji zaista trebaju biti u bolnici na kisiku ili respiratoru, a riječ je većinom o starijim sugrađanima, prosječne dobi preko 70 godina

'Nešto manje ih je jutros u bolnici, što je dobro. Bilo ih je jučer 224, danas 210, manje ih je na respiratoru i to je dobar znak, no svejedno je velik broj. Stariji i necijepljeni su najugroženija skupina koju hospitaliziramo i liječimo u KBC-u', rekao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split Julije Meštrović.

Dodao je kako je cijepljenje trebalo biti provedeno prije nekoliko mjeseci, a ovo što se sada događa u splitskom KBC-u, napomenuo je, posljedica je necijepljenja.

'Šteta je već napravljena', istaknuo je.

Napomenuo je kako, kao i kod drugih, velik broj osoblja ne može raditi zbog infekcije. Trenutačno je izvan pogona oko 140 djelatnika, a od toga uglavnom oko 70 medicinskih sestara ne radi.

'To nam je veliki nedostatak, KBC-u Split i bez pandemije nedostaje 350 medicinskih sestara. Sreća je da smo primali velikih broj specijalizanata, oni su nam bitno pomogli. Naša prednost je jako dobra organizacija i entuzijazam osoblja', naglasio je.

Meštrović je rekao da je velik broj zaraženih, ali se mnogi mogu liječiti kod kuće te da ne hospitaliziraju one s blažom kliničkom slikom.

'Ukinuli smo elektivni program, naši bolesnici s drugim bolestima dobivaju sve ono što bi trebali dobivati', rekao je te dodao da se broj bolesnika s covidom u KBC-u Split ne smanjuje.

'Nikad nije bilo teže nego sada, nikad nije bilo ovoliko bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom. Danas je prvi put broj bolesnika manji. Ako je to neki pokazatelj, onda je to dobar znak i nadamo se da će u idućim danima biti kao i u ostalim bolnicama. Nadam se da neće doći do daljnjeg broja povećanja bolesnika', istaknuo je Meštrović, poručivši stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije da se cijepe, posebice starijim sugrađanima.

'Ti stariji sugrađani mogli su i u toj starijoj životnoj dobi i s kroničnim bolestima i dalje mirno živjeti doma, a ne biti u bolnici. Nisu bili cijepljeni na vrijeme i netko mora podnijeti odgovornost za to što nisu cijepljeni, a to su vjerojatno njihovi bližnji koji su ih krivo savjetovali', smatra.

  • +15
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović ne usuđuje se reći da je sada vrhunac ovog vala pandemije.

'Vidimo i dalje rast, manji je i dalje nego proteklih tjedana, no moramo imati u mislima to da možda testiranja nisu uspjela obuhvatiti sve kojima su bila potrebna. Dopustimo da vidimo kako će se situacija kretati. Rast je prisutan', rekla je.

Dodala je kako istraživanja pokazuju da varijanta omikron prosječno gledajući može biti blaža bolest. No puno brže se širi i zahvaća puno veći broj ljudi. Upozorila je da zahvaća starije i necijepljene, kod kojih se ne može biti siguran da će omikron uzrokovati blažu kliničku sliku.

'Trebamo biti oprezni zbog omikrona, zbog velikih brojki i zbog toga što nemamo dobru cijepljenost. Moramo biti izrazito oprezni i dalje poticati cijepljenje koliko god to ide sporo, komunicirati o koristima cijepljenja i prvom dozom i docjepljivanjem booster dozom, jer se učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije povećava i to je što se tiče omikrona već evidentirano', istaknula je.