tragičan slučaj

Ravnatelj socijalne skrbi: Rekli su nam da je djevojčica pala, ja se nadam i gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima

02.04.2021 u 21:15

Bionic
Reading

Stanje dvoipolgodišnje djevojčice, koja se s teškim ozljedama glave nalazi u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, i dalje je kritično.

Što se sve događalo u ovoj obitelji i je li bilo propusta u odluci da se dijete vrati obitelji za Dnevniku Nove TV komentirao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Branko Medunić.

Kako je rekao, na ovakvim slučajevima u Centru za socijalnu skrb se radi timski. "U timu su socijalni radnik, psiholog i pravnik. Oni zajednički prate situaciju i donose odluku", kazao je Medunić.

Na pitanje zašto je dijete vraćeno u obitelj u kojemu je otac osuđivan za obiteljsko nasilje, odgovara: "Otac je imao prijavu za obiteljsko nasilje prema majci, ne prema supruzi ni prema djeci. Stručni tim je provjeravao sve podatke i zaključio da su smještaj djevojčice u obitelj zatražili roditelji, znači ni tada mu nije oduzimano roditeljsko pravo".

"Roditelji su doveli djevojčicu jer u tim trenucima nisu mogli voditi brigu o njoj", dodao je Medunić.

Navodi kako su se otac i majka djevojčice sredili. "Sredili su se obiteljski i stambeno, materijalno i druge bračne uvjete i dobili su tu djecu. Jedan od zadataka kod smještaja djece u udomiteljsku obitelj je raditi na povratku. Stručni tim je procijenio da je taj trenutak došao i vratio dijete u obitelj, da bude sa svojim braćom i sestrama", istaknuo je Medunić.

"Otac djevojčice je imao prijavu i određeni sukob sa svojom majkom. Došlo je do promjene ukupnih obiteljskih prilika što je rezultiralo da je tim procijenio da je moguće i da bi bilo dobro i u interesu djeteta da se vrati u biološku obitelj" rekao je Medunić.

Provodi se kompletan postupak i vještačenje, istaknuo je. "Stručni tim zaključio je da je došlo do poboljšanja u svim pogledima i svim segmentima i donijeli su odluku da se dijete vrati, ali uz izricanje mjere pojačanog nadzora", objasnio je Medunić.

Na pitanje koliko je obitelj bila pod nadzorom i što je stručni tim utvrdio, navodi da se postupak provodi.

"Naše informacije od strane roditelja od prvog dana su da je dijete palo. Nažalost kasnije je bila sumnja u zanemarivanje i zlostavljanje. Mi smo po saznanju odmah reagirali, djecu smo izdvojili u udomiteljsku obitelj gdje su sve troje zajedno", navodi Medunić.

"Podnijeli smo prijavu protiv roditelja za zanemarivanje odnosno zlostavljanje. Pratit ćemo daljni tijek situacije i donositi adekvatne mjere", rekao je Medunić.

"Iako smo i ranije bili u kontaktu s pedijatrom koji tvrdi da je skrb bila korektna, neslužbeno doznajemo da su ostala djeca potpuno u redu i da nema tragova zanemarivanja niti zlostavljanja", istaknuo je Medunić.

Navodi da ne zna kad će dobiti inspekcijski nalaz. "Svi su došli i pogledali predmete, oni će donijeti svoje nalaze. Bili su iz Komore socijalnih radnika, Inspekcija ministarstva i Psihološka komora. Nisu nam rekli ništa, pogotovo ne dok su radili i završili nadzor", rekao je Medunić.

Na pitanje hoće li dati ostavku na mjesto ravnatelja bude li se utvrdila odgovornost Centra, odgovorio je: "Ja se nadam i gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima, ako nalaz bude drugačiji...".