obiteljski liječnici u poslu

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Otvorit ćemo mini punktove za testiranje unutar domova zdravlja

18.01.2022 u 08:33

Bionic
Reading

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, podsjetio je u HTV-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' da je testiranje brzim antigenskim testovima u nekim ordinacijama obiteljskih liječnika krenulo još prije više od pola godine. Kazao je da je obimnije testiranje počelo jučer, a u njegovom Domu zdravlja to se provodilo u trećini ordinacija. Distribucija testova je nastavljena, pa će se testiranje provoditi i u drugim ordinacijama. Zbog onih ambulanti koje nemaju prostorne uvjete za testiranje formirat će se mini punktovi na kojima će se ono moći obaviti

'Malo obimnije testiranje u ambulantama krenulo je jučer i to ondje gdje su testovi dostavljeni u petak. Unutar Doma zdravlja oko 25 ambulanta, što je otprilike trećina njih, krenulo je jučer s testiranjem. Testirano je oko 70 ljudi. Nastavljena je distribucija testova u druge ambulante. Ne radi se o masovnom testiranju 's ulice', bez narudžbe, već je to izbor svakog liječnika, kada mu se pacijent javi sa simptomima, hoće li ga putem uputnice poslati na PCR testiranje ili će se dogovoriti s pacijentima kada će doći u ambulantu da mu se napravi brzo antigensko testiranje', izjavio je dr. Rađa za HRT.

S obzirom na to da je bilo ponešto pritužbi u nekim ordinacijama obiteljskih liječnika u vezi s odlukom o testiranju brzim antigenskim testovima, Rađa navodi da sve u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije prolazi 'poprilično glatko'.

'Dio liječnika nema prostorne uvjete da može napraviti testiranje. Nezgodno je i odvojiti radno vrijeme za to, posebno ako u istom prostoru radi više ordinacija. Jednostavno se čekaonica ne može isprazniti samo za bolesne ljude. Dio kolega neće testirati, već će i dalje davati uputnice i slati pacijente na PCR testiranje. Drugi dio kolega, koji imaju prostorne uvjete, dogovorit će se s pacijentima da dođu na testiranje u ambulantu. Za one kolege koji nemaju prostorne uvjete radimo tako da pacijente uputimo na jednu ili više lokacija, odnosno da napravimo neke mini punktove za testiranje unutar samog Doma zdravlja', kazao je Rađa.

Istaknuo je da bi već sutra trebao početi raditi prvi punkt. Do kraja tjedna unutar Doma zdravlja bit će šest, sedam lokacija i to za one ambulante koje nemaju prostorne uvjete za provođenje brzih antigenskih testova.

Dr. Rađa je istaknuo da je cijepljenje prvom dozom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje na vrlo niskoj razini.

'Na dnevnoj razini, na području Splita, to je 60-70 ljudi, a na razini županije 100-120 ljudi. Zadovoljni smo odazivom na treću dozu. Velike brojke pozitivnih na koronavirus te na bolničkom liječenju mogu biti pokazatelj ljudima da se odluče na cijepljenje i da razmisle o tome da cijepljenjem imaju bitno manje rizike nego razbolijevanjem', dodao je.

Smatra da nikada nije kasno za prvu dozu cijepljenja te je ponovno pozvao ljude na cijepljenje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ