zlatko guzina

Ravnatelj bolnice o ozlijeđenoj planinarki: Polomljena je, ali je generalno okej

29.05.2023 u 17:08

Bionic
Reading

U ponedjeljak rano ujutro sa 400 metara visoke litice planine Velež nedaleko Mostara nakon zahtjevne akcije spašena je planinarka iz Zagreba. Sada se o njenom stanju oglasio ravnatelj bolnice u Mostaru

U nedjelju je objavljeno da je na području planine Velež na lokaciji Vita Felale došlo do nesreće u kojoj je ozlijeđena Hrvatica. Ona je potom zaglavila na polovini vertikalne litice koja je visoka oko 400 metara.

Ranije u nedjelju je Helikopterski servis RS-a pokušavao doći do povrijeđene planinarke, ali ni nakon 20-ak preleta, nisu joj se uspjeli približiti.

Zbog toga je 80-ak spasilaca iz GSS-a Mostar i Sarajevo te Civilne zaštite HNK nastavilo akciju spašavanja pješke. Oni su uspjeli stići do nje te je spustiti na sigurno tlo.

Reporterka RTL-a Danas Marija Pajić Bačić u Mostaru je razgovarala sa Zlatkom Guzinom, ravnateljem Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić.

"Pacijentica je dovezena na heliodrom u 1:30. Napravili smo neophodnu dijagnostičku obradu i utvrdili teške ozljede grudnog koša. Naime, zadobila je serijske prijelome dobara s desne polovice grudnog koša. Napravljena je torakalna drenaža i sve što je bilo potrebno. Ima višestruke kontuzijske ozljede. Trenutno je stabilna i izvan životne opasnosti. Naravno, ima bolova međutim, generalno je okej", rekao je dr. Guzin.

Potvrdio je i da će nekoliko dana biti potrebno da se njezino stanje stabilizira i da bude spremna za transport, a potom će je uputiti u Zagreb. Liječnik je rekao da je riječ o iskusnoj planinarki.