nevjerojatna situacija

Šef KBC-a Split podnio ostavku zbog još jedne zamjene identiteta: Staricu vratili u dom, a obitelji javili da je mrtva. Kada su je pokopali, uslijedio je šok

11.05.2020 u 23:50

Bionic
Reading

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović podnio je ostavku u ponedjeljak poslijepodne nakon što je saznao za još jedan slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata. Prvi poznati slučaj dogodio se 2. svibnja, kad je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC-u Split, dok je pacijentica pozitivna na Covid vraćena u dom

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim štićenicima doma. Slučaj o kojem je ravnatelj KBC-a Split izviješten u ponedjeljak oko 16 sati i zbog čega je smjesta ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku započeo je još 10. na 11. travnja, javlja Slobodna Dalmacija. Tih dana u KBC Split pristizali su pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna '39., a druga '31. godište, zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom trenutku došlo je do zamjene njihova identiteta.

Obje su naime bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime. Od tada nadalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali, eto, čitavo vrijeme pod pogrešnim imenima. Jedna od dvije pacijentice iz ove priče preminula je 16. travnja. Kako nije imala drugih članova uže obitelji, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, zagrebačkog odvjetnika, a zbog situacije s koronavirusom prije samog pokopa kapsil nije otvaran, kao što je to ponekad običaj, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova tetka. Što se stvarno dogodilo, otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne, kad su zdravstveni radnici htjeli vratiti drugu staricu u Dom Florence u Seget Vranjicu.

  • +13
Julije Meštrović Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao što se dogodilo, dr. Julije Meštrović nazvao je ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je obitelj starice koja je zapravo preminula te osobno priopćio što se događalo za sve ovo vrijeme. Uz dr. Meštrovića, obitelji se u tom trenutku telefonski ispričao i ministar Beroš.

'Splitski KBC posljednjih tjedana je pod velikim opterećenjem, ali ovdje se radi o neoprostivom propustu koji treba temeljito istražiti', rekao je ministar Beroš, najavljujući da će u utorak poslati zdravstvenu inspekciju u KBC u kojem je interni nadzor već pokrenut.

Ministar Beroš naglasio je da je Meštrović sam otišao kod obitelji stvarno preminule starice, dok je pomoćnik ravnatelja nazvao ožalošćenog zagrebačkog odvjetnika koji je na taj način doznao dobru vijest, da je njegova tetka živa. No i pozitivan šok koji je na taj način doživio na koncu je ipak šok. Iako je dr. Meštrović podnio ostavku osobno ministru, razriješiti ga mora Upravno vijeće KBC-a Split, a ono tu ostavku i ne mora prihvatiti.

'Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala', rekao je u izjavi za Slobodnu dr. Julije Meštrović.