tri mjeseca prije izbora

Rat za Split: Među favoritima za gradonačelnika natiskalo se četvero blagih favorita i još hrpa igrača iz sjene. Tko su oni i kakve su im šanse?

02.02.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Tri i pol mjeseca uoči prvog kruga lokalnih izbora izvjesno je da Split čeka promjena vlasti, kao što se to događa otkako je demokracije: Nijedan dosadašnji gradonačelnik nije uspio izboriti novi mandat - dapače, nije uspio dobaciti ni do drugog kruga izbora - a i političke opcije na vlasti u pravilu su se izmjenjivale svake četiri godine u raznim, često bizarnim kombinacijama. Otrcana fraza kaže da će ovogodišnji izbori biti neizvjesniji nego ikad, no čini se da je u splitskom slučaju potpuno točna

Prve ankete sugeriraju da se u prvom planu bitke za gradonačelnika zasad nalazi čak četvero kandidata čiji su rejtinzi gotovo izjednačeni, makar treba uzeti u obzir to da je naručitelj same ankete stranka Centar bračnog para Puljak. Po njoj, Ivica Puljak nalazi se u društvu Željka Keruma (HGS), Vice Mihanovića (HDZ) i nezavisne kandidatkinje Branke Ramljak, a svi oni uživaju između 12 i 15 posto podrške birača.

Tu su i preostali kandidati koji su zasad iskazali ambicije: Tonći Stipić (SDP), Ante Čikotić (Most), Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), aktivist Bojan Ivošević, Zdeslav Benzon (HSLS), Hrvoje Marušić (Domovinski pokret), pa Hrvoje Tomasović (HSP), Tamara Visković (Možemo)…

Postoji li već dogovor Kerum - HDZ?

Velik broj njih kandidirat će se za gradonačelnika samo kako bi privukao više glasova svojoj listi za Gradsko vijeće, u kojem se zapravo odvija prava politička borba i bez čije je većine upravljanje gradom de facto nemoguće. Puno je kombinacija i puno kombinatorike za to kako doseći 16 od ukupno 31 vijećnika, koliko će ih Split imati nakon kozmetičke racionalizacije javne uprave; dosad ih je, naime, imao 35.

Postoji li već tajni dogovor Keruma i HDZ-a, koji već dvanaest godina ionako vrlo plodno surađuju i dijele vlast na razini županije, bogme i grada, i je li on olakšan činjenicom da je od novog mandata odustao Andro Krstulović Opara, pa je stranku preuzeo Vice Mihanović - kadar šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera? Je li sveučilišna profesorica Branka Ramljak također tajni adut HDZ-a, eksponent lokalnih poduzetnika ili možda zaista nezavisna kandidatkinja koja želi oteti glasove svima? Kako će se Marijana i Ivica Puljak oporaviti od raspada stranke u Splitu i napuštanja gotovo svih suradnika s kojima su dijelili sudbinu cijelo jedno desetljeće? I hoće li mnoštvo nezavisnih kandidata uspjeti postići dogovor i nastupiti zajedno - ili barem u više blokova - kako ne bi 'pojeli' jedni druge? Hoće li na birališta izaći barem pedeset posto birača?

Zasad su ovo glavna pitanja uoči svibanjskih lokalnih izbora u Splitu, politički pomalo neurotičnoj sredini koja je vječno nezadovoljna, ali zato barem nema svoje šerife koji su se sljubili s foteljom i desetljećima ne ispuštaju vlast iz ruku.

  • +9
Vice Mihanović Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vice Mihanović (HDZ) dugogodišnji je ravnatelj Lučke uprave u Splitu, a posljednjih godina iz sjene je prijetio šefu gradskog ogranka i glavnom gradskom kadroviku Petru Škoriću. Kada je ovaj pao u nemilost predsjednika Andreja Plenkovića, Mihanović je Blitzkriegom preuzeo splitski HDZ i isturio se kao kandidat za gradonačelnika. Tvrdi se da drži stvari po kontrolom, makar se šuška da će se dio HDZ-a tradicionalno prikloniti Kerumu, a dio možda čak i Branki Ramljak - zato što je istim tim Kerumom užasnut. Mihanović dolazi iz rubnog gradskog kotara Mejaši i po svemu je autentični HDZ-ovac, no činjenica je da je ova stranka u Splitu najbolje prolazila s kandidatima koji su njegovali nešto drugačiji, ekstremno urbani imidž. S druge strane, Split je jedini od četiri velika grada u kojemu je HDZ-ov kandidat ikada pobijedio na neposrednim izborima, pa je s te strane simbolično važan i stranka sigurno neće dopustiti da se nakon četiri godine vlasti dogodi fijasko.

  • +3
Branka Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nezavisna Branka Ramljak profesorica je na splitskoj Ekonomiji, donedavna državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, bivša predsjednica Nadzornog odbora Hajduka (odabrana na izborima svih članova kluba), ali na nekoliko mjeseci u 2017. godini i Vladina povjerenica za Split, kada je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar izgubio većinu i proračun. Za Ramljak se zasad ne vuku nikakvi repovi, makar joj konkurencija želi prišiti da je kadar HDZ-a (jer je formalno bila dio HDZ-ove vlade, a i njen brat dugogodišnji je HDZ-ov načelnik Općine Sukošan) ili HNS-a (jer je njena donedavna šefica Blaženka Divjak ušla u Vladu kao dio kvote te stranke). Neki tvrde i da su jaki lokalni poduzetnici zainteresirani financirati njenu kampanju - manje jer ju žele držati na koncu, a više jer priželjkuju gradsku vlast koja bi bila operativna i učinkovita.

Ramljak je u kampanju ušla klizećim startom na Željka Keruma, s kojim se javno obračunala na temu političke korupcije, a tek treba vidjeti kakvu je ekipu složila i hoće li zbilja ići na taktiku Andre Krstulovića Opare, koji je u kampanji simbolizirao pristojnost i čestitost nasuprot, jasno…

Željku Kerumu, vječnom Kerumu. Bivši gradonačelnik i propali poduzetnik uspio se održati na lokalnoj političkoj sceni punih dvanaest godina, uglavnom zahvaljujući koaliciji s HDZ-om u županiji, a u posljednje četiri godine i u gradu. U kampanji će ponovno pokušati prodati oporbenu priču, makar mu u stvarnosti pripada točno 40 posto rezultata odlazeće gradske vlasti - tolika je, naime, bila njegova kvota za razna pročelnička, nadzornička i direktorska mjesta, utvrđena koalicijskim dogovorom i trgovinom, prema čemu bi, kad bi formalno ugledao svjetlo javnosti ili bio snimljen, zagorski slučaj sa Žarkom Tušekom vjerojatno izgledao smiješan.

Kerum uglavnom ne dolazi na posao - nije to činio ni kao saborski zastupnik, ni kao gradonačelnik, a svakako ni kao gradski vijećnik - ali se svejedno želi predstaviti kao vrijedan javni službenik. Gotovo svi biznisi su mu propali i raznim pravnim akrobacijama iz njih trenutno izvlači nekretnine dok će dugovi uglavnom ostati nepodmireni - ali i dalje tvrdi da je uspješan. Na parlamentarnim izborima u srpnju osvojio je bijednih dva posto glasova, ali i dalje je uvjeren da ga narod voli, što djelomično može biti i točno, uzmemo li primjer Bandića i Zagreba. Željko Kerum je kandidat protiv kojega se stvara fronta, pitanje je samo koliko će široka ona biti.

Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), Bojan Ivošević (aktivist, suosnivač popularne stranice Dnevna doza splitskog nereda) i Ante Čikotić (Most) koncem prošlog tjedna razgovarali su upravo o tome, no razišli su se bez postignutog dogovora: ovisno o tumačenju, ispriječile su im se 'nepremostive ideološke razlike' ili 'mesijanski kompleks i manjak sposobnosti za postizanje kompromisa'. Sve je izvjesnije da će Prkić sa svojom ekipom - u stvarnosti glavninom nekadašnje stranke Pametno - ići na izbore sa strankom Možemo, koja je s koordinatoricom Tamarom Visković baš ovog vikenda objavila da izlazi na izbore 's nekim partnerima'.

Ivošević tvrdi da je sklon dogovoru i s Mostom i s HSLS-om, zapravo sa svim strankama izuzev onih koje su bile na vlasti - dakle HDZ-om, SDP-om, HGS-om i HNS-om - premda se čini da je to spreman učiniti samo ukoliko on bude frontmen. Kaže i da bi radije izazivao prijevremene izbore nego sklapao koalicije s njima.

Bračni par Puljak ovog puta kandidirat će muški dio, sveučilišnog profesora Ivicu Puljka, jer je supruga Marijana ostvarila političke ambicije ušavši u Sabor, čime je prešla na nacionalnu političku scenu. Novca za kampanju imat će, a za suradnike tek treba vidjeti.

HSLS samostalno, s liječnikom

HSLS se za promjenu odlučio na riskantan samostalni nastup, barem zasad, pa je javno kandidirao Zdeslava Benzona, liječnika koji već vodi solidnu kampanju. SDP još uvijek nema svoga kandidata za gradonačelnika i glavni mu je problem pronaći nekoga tko nije imao veze s kompromitiranim Ivom Baldasarom, a HNS šuti jer će se, evidentno je, nastojati prikrpati na listu HDZ-a. Domovinski pokret istaknuo je poduzetnika Hrvoja Marušića, čiji je osnovni problem nakon niza prelazaka i transfera predstaviti kojoj stranci uopće predstavlja, a slično će biti i s povratnikom u HSP, kirurgom Hrvojem Tomasovićem.

Tu se zatvara lista kandidata za splitskog gradonačelnika ili gradonačelnicu tri i pol mjeseca prije izbora. No karte se još uvijek miješaju.