šef pentagona

'Rat sa Sjevernom Korejom bio bi katastrofalan'

15.06.2017 u 21:03

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pobijedili bi u ratu sa Sjevernom Korejom, ali bi on bio ‘katastrofalan’ za civile na tom području, ocijenio je u četvrtak američki ministar obrane James Mattis

'Bio bi to katastrofalan rat, ponajviše za nedužne ljude’, pa tako ‘vrlo vjerojatno i u Japanu’, ocijenio je ministar pred kongresnim odborom. ‘Činimo sve što je u našoj moći kako se to ne bi dogodilo i kako bismo to riješili diplomatskim putem’.

Sjevernokorejci su na granici nagomilali topništvo i projektile kojima mogu gađati Seul i koji bi najvjerojatnije prouzročili ‘strašnu štetu’ u južnokorejskoj prijestolnici prije nego bi bili uništeni, dodao je. ‘Takav rat mi zapravo ne želimo’.

Sjeverna Koreja želi razvijati nuklearne projektile kojima može gađati američki kontinent. Washington pak smatra režim u Pyongyangu ‘najopasnijom prijetnjom miru i sigurnosti’.

Američki predsjednik Donald Trump se nakon izbora okrenuo Pekingu tražeći od njega da obuzda nuklearne planove Pyongyanga kojemu je glavni saveznik.

‘Kina je pozitivno odgovorila u nekim aspektima’, ocijenio je Mattis, podsjetivši da je Peking prošlog tjedna glasovao za UN-ovu rezoluciju kojom se uvode sankcije za 14 sjevernokorejskih čelnika.

Bit će to među glavnim pitanjima o kojima će Mattis i državni tajnik Rex Tillerson idućeg tjedna u Washingtonu razgovarati  s kineskim kolegama.