TOMISLAV MERČEP

'Rat između Hrvatske i Srbije bio je dogovoren'

30.08.2012 u 15:39

Bionic
Reading

'Rat između Hrvatske i Srbije bio je dogovoren i nekoliko mjeseci prije njegova početka vidio sam da će u njemu stradati sirotinja. Cilj obiju strana je bio da se pobune razbuktaju kako bi se mogla pokrasti imovina i novac', kazao je Tomislav Merčep u intervjuu za jednu srpsku televiziju sredinom prošlog desetljeća, koji je prikazan danas u raspravi na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem se Merčepu sudi kao zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a, koja je, prema optužnici, 1991. godine na području Zagreba i Kutine i Pakraca nezakonito uhitila 52 osobe, od kojih su 43 ubijene

U poduljem razgovoru Merčep je ustvrdio da je 'cilj rata bio otjerati Jugoslaviju u stečaj jer je ona prije toga pokradena'. To je, prema njegovu mišljenju, radila UDBA u sprezi s posljednjim premijerom Jugoslavije.

Govoreći o vremenu kad je bio sekretar sekretarijata obrane u Vukovaru, Merčep je kazao kako su incidente koji su se događali prije rata izazivali Srbi koji su dolazili sa strane i da domicilni Srbi to nisu odobravali.

Sebe je u razgovoru nastojao prikazati kao mirotvorca koji je zazirao od oružanih sukoba, a kada su, prema njegovim riječima, u Zagrebu vidjeli što radi, naređeno je da ga se likvidira.

Josip Manolić je naredio moje ubojstvo, ali ono nije izvršeno. U dogovorenom ratu pokradeno je sve iz kombinata Borovo, od cipela do deka, nestalo je vino i pšenica, kao i novac iz pošte i SDK', naglasio je Merčep i dodao da se zna da je hrvatski SZUP u Vukovaru prije rata digao šest srpskih lokala u zrak.

Kada je, kaže, vidio kamo stvari vode, odlučio je otići raditi u Austriju, ali mu u Zagrebu nisu željeli dati dokumente, nakon čega počeo raditi u MUP-u.

Rat je, ponovio je to nekoliko puta, bio dogovoren i u njemu su se mudro povlačili potezi.

Osim intervjua, na raspravi je prikazan i dokumentarni film Nenada Puhovskog 'Paviljon 22' koji je HRT otkupio, ali ga nikada nije emitirao. U njemu se kao sugovornici pojavljuju Josip Boljkovac, Anto Nobilo, Slobodan Uzelac, Miro Bajramović, Josip Manolić, Živko Juzbašić i brojni drugi. Upravo posljednja dvojica bit će svjedoci u nastavku suđenja koje je zakazano za dva tjedna.

U dokumentarcu Bajramović tvrdi da je i sam dovodio u Paviljon neke ljude koji su kasnije ubijeni, Juzbašić navodi da je Paviljon 22 bio privatni sabirni centar i crna mrlja u zagrebačkoj povijesti. Merčep je pak ustvrdio da je tamo bio samo jednom, i to na petnaest minuta i da nije znao što se događa te da je kovanicu Merčepova postrojba skovala UDBA.