AMNESTY INTERNATIONAL

Rasvijetliti sudbinu još 1.822 nestalih na Kosovu

03.03.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Amnesty International pozdravlja presudu Haškog suda Vlastimiru Đorđeviću, a Srbija mora izvesti pred lice pravde i ostale počinitelje zločina na Kosovu

Nakon presude Haškog suda bivšem policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću (62), Amnesty International pozvao je srpske vlasti da pomognu izvesti pred lice pravde i sve ostale koji su umiješani u ubojstva više stotina kosovskih Albanaca počinjena 1999. te u naknadno zataškavanje tih ubojstava.

Vlastimir Đorđević (62) osuđen je 23. veljače na 27 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. Smatra ga se odgovornim za ubojstvo najmanje 724 kosovska Albanca, većinom nenaoružanih civila te za naknadno zataškavanje premještanjem gotovo 900 tijela s Kosova u Srbiju.

'Amnesty International poziva srpsku vladu da udvostruči napore kako bi osigurala da svi policijski službenici i ostali osumnjičeni za ubojstva etničkih Albanaca i sudjelovanje u zataškavanju tih ubojstava budu izvedeni pred lice pravde', izjavila je Nicola Duckworth, programska direktorica za Europu i središnju Aziju, pozvavši srbijanski MUP da pruži svu moguću potporu tužitelju za ratne zločine kako bi se odgovorne izvelo pred lice pravde.

Od 2001. posmrtni ostaci 744 etničkih Albanaca ekshumirani su iz masovne grobnice u policijskoj bazi u Batajnici, a ostaci 61 osobe pronađeni su u bazi u Petrovom Selu, kamo su odvedeni u okviru koordinirane operacije uklanjanja dokaza o zločinima koje su počinili pripadnici srpskih snaga, a prema zapovijedi Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije. Dodatna 84 tijela pronađena su u blizini jezera Perućac. Neka od tijela osoba transportiranih kamionima u Srbiju još uvijek nisu pronađena.

'Rođaci žrtava prisilnih nestanaka zaslužuju pravdu i moraju znati sudbinu i počivalište članova svojih obitelji', rekla je Nicola Duckworth. Prema navodima Međunarodnog odbora Crvenog križa, ukupno 1.822 etničkih Albanaca, Srba, Roma i ostalih žrtava još uvijek se smatra nestalima nakon ratnih događanja na Kosovu 1999. godine.