koronavirus i posezona

Rasturamo u narančastom: Provjerili smo kako stoje naši glavni turistički konkurenti i kakvu posezonu signalizira glavni europski semafor

31.08.2021 u 17:38

Bionic
Reading

U Hrvatskoj, teško ovisnoj o turizmu, isijava zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke sezone. Prema riječima ministrice turizma Nikoline Brnjac, izuzetno su dobre najave bukinga za rujan i listopad. Dosadašnji dobri rezultati turističke sezone dobrim se dijelom mogu zahvaliti i povoljnoj epidemiološkoj situaciji tijekom ljeta

Cijela Hrvatska trenutno se prema rangiranju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nalazi u narančastome, ali uzimajući u obzir rast broja zaraženih, koji je evidentan i laicima, možemo očekivati da ćemo biti spušteni razinu niže - u crveno - tijekom sljedeće revizije. Dobar dio turističke konkurencije na Mediteranu, plus Portugal, cijelo ljeto imao je lošiju epidemiološku situaciju od Hrvatske, a i trenutno su gotovo svi u crvenome.

Među turističkom konkurencijom po epidemiološkoj situaciji, ako se gleda tablica ECDC-a, izdvaja se Italija, a koja čak ima jednu regiju, Molize, u zelenome. Većina te zemlje je poput Hrvatske u narančastome, a južne regije Kampanija, Kalabrija, Basilicata te otoci Sardinija i Sicilija su u crvenome. Malta je, poput Hrvatske, cijela u narančastome.

U crvenome su i cijela Španjolska i Portugal, uključujući njihove otočne turističke meke - Kanare, Madeiru i Azore.

U dijelovima Francuske i Grčke stanje je gore. Čitava francuska mediteranska obala označena je tamnocrvenom bojom dok su u Grčkoj neki otoci tamnocrveni, uključujući turistički atraktivnu Kretu. Cijeli Cipar također je tamnocrven.

Zelenom su bojom na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na Covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu 75-200, s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja su ona u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Međutim ECDC prati samo stanje u zemljama Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora, što isključuje stanje u turistički prominentnim zemljama poput Turske i Crne Gore, ali i sjevernoafričkim destinacijama na kojima Europljani rado provode odmor.

Stanje ni ondje nije blistavo. Crna Gora je u ponedjeljak skinuta s liste sigurnih zemalja Europske unije, kao i Sjedinjene Američke Države, Izrael, Kosovo, Libanon i Sjeverna Makedonija.

  • +10
Makarske plaže i dalje su pune kupača Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, što ne obvezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku. Odlazak u crveno može značiti da će zemlje pri povratku tražiti od svojih državljana testiranje i karantenu, što znatno otežava putovanja.

Sigurni samo BiH i Albanija, ali...

Svega 17 zemalja svijeta trenutno se nalazi na listi Europske unije sigurnih zemalja u odnosu na Covid. Među sigurnim zemljama od turističkih zemalja iz mediteranskog bazena nalaze se samo Albanija te Bosna i Hercegovina, a potonja ima samo jedno ljetovalište - Neum.

Međutim upravo bosanskohercegovački mediji prenose vijest da Albanija s prvim danom rujna zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvodi policijski sat, a od 6. rujna svi koji ulaze u zemlju moraju imati potvrdu o potpunom cijepljenju ili predočiti negativan PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata, odnosno brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Za prelazak granice građani mogu pokazati i potvrdu da su preležali bolest, ne stariju od šest mjeseci. Ova pravila odnose se i na osobe koje su u tranzitu kroz Albaniju, kao i na djecu stariju od šest godina. Do sada je Albanija puštala sve putnike u zemlju bez ikakvih ograničenja.