BETONIZACIJA U DALMACIJI

Invazija na otok: Ostali bez struje, stalne su redukcije vode, eksplozija odbacila poklopac kanalizacije na balkon hotela

30.08.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Cijeli otok Čiovo je prije nekoliko dana ostao cijelu večer bez struje. Stalne su i redukcije vode, a na čiovskoj rivi u Trogiru eksplodirala je kanalizacijska cijev. Otočna infrastruktura ne može pratiti ogromnu izgradnju kuća i apartmana, izvještava HRT. Gdje su limiti gradnje? U prostornim planovima Okruga Gornjeg i Trogira još su milijuni četvornih metara građevinskog zemljišta...

Čiovske plaže i dalje su krcate turistima, a ovoga ljeta prvi se put dogodilo da je zbog kvara jedine trafo-stanice cijeli otok ostao bez struje.

'Bilo je prestrašno, već smo imali jako puno rezervacija tu večer. Od 19 sati pa do iza 23 nismo mogli uopće raditi, nije bilo niti struje, niti vode', rekao je ugostitelj Astdren Djoka za HRT.

Manjak vode problem je mnogima cijeloga ljeta. Poklopac kanalizacijskog šahta eksplozija je lansirala na balkon hotela, pukom srećom nitko nije stradao.

'Čitav otok se jako puno izgradio, možda trebalo zaustavit tu gradnju', rekao je vlasnik kuće Nenad Habid.

O tome niti ne razmišljaju u općini Okrug Gornji.

'Ja mislim da ćete narednih 10 godina gledati novogradnje po otoku Čiovu', rekao je Ivica Radić, načelnik Okruga Gornjeg.

Država mora kvalitetnije infrastrukturom pratiti razvoj turizma i ograničiti masovno dijeljenje dozvola za iznajmljivanje.

'Kod nas su najveći problem ljudi koji ne žive u Okrugu, imaju po 6 apartmana, dođu ljeti, zarade 30.000 € i odu, taj novac ne ostaje nama', dodao je Radić.

Planirana gradnja nove trafo-stanice i vodoopskbnog sustava svakako kasni za neprestanom betonizacijom.