gube teritorij

Raste zabrinutost: Je li pat pozicija na bojištu najbolji mogući ishod za Ukrajinu

02.04.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Prije dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu stručnjaci za obranu naveliko su predviđali da će rat završiti 2024. godine ishodom u kojem nijedna strana neće osvojiti ili izgubiti značajnu količinu teritorija

Ali nakon samo nekoliko mjeseci 2024. količina ljudstva koje koristi ruska strana, kao i naoružanja, omogućila joj je da sruši ukrajinsku obranu i napreduje - posebno u istočnoj Ukrajini, gdje je Moskva zauzela industrijski grad Avdiivku i brojna manja naselja.

Nedavni zamah Rusije i stalna zabrinutost zbog nestašice oružja i streljiva u Ukrajini poslije zastoja američke vojne pomoći sada potiču zabrinutost da bi pat pozicija na bojištu mogla biti čak i 'najbolji scenarij' kojem se Kijev može nadati ove godine, piše CNBC.

U najgorem slučaju, ukrajinska obrana mogla bi se srušiti duž nekih dijelova bojišnice, primijetio je jedan stručnjak za obranu.

'Rusija je dobila zamah u trenutku zastoja dopreme pomoći sa Zapada, što čini nadolazeće mjesece ključnima za smjer sukoba. U najgorem mogućem scenariju dijelovi fronta mogli bi biti u opasnosti od kolapsa', rekao je Ben Barry, stručnjak za kopneno ratovanje pri IISS-u, think tanku za obranu i sigurnost, u analizi u ožujku.

Uspjeh Rusije u Avdiivki, uz druge teritorijalne dobitke od tada, 'pokreće pitanje je li ukrajinska procjena krajem 2023. godine da će se rat 2024. naći u pat poziciji možda bila optimistična'.

'Spremnost Moskve da zauzme teritorij usprkos velikim žrtvama, uz povećanje proizvodnje topničkih granata, u suprotnosti je s nedostatkom održive zapadne opskrbe Kijeva topničkim streljivom. Ta je dinamika stvorila uvjete za najnoviji zamah kopnene kampanje na početku treće godine borbi', istaknuo je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je upozorio da Rusija planira pokrenuti nove ofenzive početkom ljeta, zbog čega će ukrajinski nedostatak streljiva i oružja biti ključan.

  • +13
Ruski vojnici u Avdivki Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Barry je primijetio da će Rusija vjerojatno pokrenuti niz velikih napada tijekom proljeća i ljeta, 'osmišljenih da povećaju ukrajinske žrtve, gurnu branitelje prema zapadu i prošire kontrolu nad okupiranim teritorijima', posebno u Donecku i Luhansku u istočnoj Ukrajini.

IISS je procijenio da Rusija, koja je već mobilizirala nekoliko stotina tisuća ljudi, može još neko vrijeme održavati ofenzivnu kampanju.

'Moskva je uspjela dovesti dovoljno vojnika s ugovorom da održi strukturu svojih snaga i trebala bi moći nadoknaditi gubitke tenkova na bojnom polju dvije ili više godina. Također je stavila svoje gospodarstvo u ratni režim, s ukupnom vojnom potrošnjom koja sada predstavlja trećinu nacionalnog proračuna i doseže oko 7,5 posto BDP-a', primijetio je Barry.

Isporuka topničkog streljiva i balističkih projektila iz Irana i Sjeverne Koreje mijenja ravnotežu vatrene moći protiv Ukrajine, rekao je. Iran i Sjeverna Koreja poriču bilo kakve ugovore o naoružanju s Rusijom, unatoč raširenim dokazima o jednosmjernim napadima bespilotnim letjelicama i projektilima iz obje zemlje.

  • +3
Ruski napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

'To znači da će sljedeće godine Rusija vjerojatno moći proizvesti dovoljno projektila i bespilotnih letjelica da bi održala razinu pritiska na ukrajinsku protuzračnu obranu, napala njezinu obrambenu industriju i pokušala narušiti ukrajinski civilni i vojni moral', upozorio je Barry.

Međunarodni saveznici Kijeva obećali su veću potporu zbog znakova da je situacija na terenu kritična. Ali isporuka borbenih zrakoplova F-16 i više projektila dugog dometa, koji se traže od Njemačke, ostaje nedostižna.

Postoje nade da bi američki vojni paket pomoći od 60 milijardi dolara mogao biti odobren u kratkom roku, a Europa je u ožujku dogovorila fond od pet milijardi eura za pomoć Ukrajini. Budućnost te zemlje još uvijek ovisi o izborima u SAD-u u studenom i, dugoročno gledano, asimetriji ukrajinskih vojnih sposobnosti.