SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

Raste broj onih koji u Hrvatskoj traže azil

20.06.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja obilježen je danas nizom manifestacija u zagrebačkom Sportskom centru Utrina, a proslavu je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem (HCK), UNHCR-om, Centrom za mirovne studije i Isusovačkim izbjegličkim servisom

Odlukom Generalne skupštine UN-a iz 2001. današnji dan proglašen je svjetskim danom izbjeglica koji se obilježava u cijelom svijetu, a kako je izneseno na današnjoj svečanosti, azil svake godine traži oko 21 milijun izbjeglica.

Otvarajući manifestaciju ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se međunarodni dan izbjeglica obilježava danas, no MUP se s tim problemom suočava svakodnevno. Ministarstvo svojim naporima, dodao je, nastoji pridonijeti zaštiti ljudi koji su zbog progona morali napustiti svoju zemlju i tražiti pomoć drugih zemalja.


Naglasio je da MUP ovaj dan obilježava s partnerima poput Crvenoga križa i UNHCR-a, ali i s nevladinim organizacijama, a ta je suradnja, dodao je, primjer uspješne suradnje ministarstva i civilnog društva.

Prema ministrovim riječima u Hrvatskoj je od 2007. pozitivno riješeno 58 od 357 zahtjeva za azil, odnosno 16 posto, što je i u skladu sa standardima zemalja Europske unije. Napomenuvši da broj tražitelja azila unazad godinu dana raste, ministar Ostojić je kazao da oni Hrvatsku napuštaju i prije prvostupanjskog riješenja što upućuje na to da im RH nije bila ciljana zemlja u kojoj bi tražili azil. Unatoč povećanu broju tražitelja azila, standardi prihvata i smještaja i postupak donošenja rješenja na visokoj su razini, naglasio je ministar dodavši da sada samo vraćamo dobrotu koju smo dobili onda kada je to nama bilo najpotrebnije.

Na prostorima Sportskog centra Utrina okupilo se mnoštvo tražitelja azila u RH iz raznih zemalja koji su odigrali nekoliko nogometnih utakmica s predstavnicima HCK-a, UNHCR-a te sudjelovali u raznim manifestacijama.

U sklopu obilježavanja dana izbjeglica postavljena je i izložba radova tražitelja azila, a moglo se i degustirati jela spravljena po receptima zemalja iz kojih dolaze tražitelji azila.