covid-19

Raste broj oboljelih od koronavirusa. Evo tko bi se prvi trebao cijepiti

22.09.2023 u 10:12

Bionic
Reading

Počelo je jesensko cijepljenje protiv COVID-a. Dolaskom jeseni raste broj oboljelih. Dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", otkrio je koje su skupine najugroženije te gdje i kako će se cijepljenje povodit

Kada se radi o preporukama Barušić je istaknuo koje su skupine najugroženije te je rekao da su preporuke slične prijašnjim.

- Ponajprije je cijepljenje preporučeno osobama kod kojih je povećana mogućnost obolijevanja od težih oblika COVID-a. Preporuke su manje-više na razini onih koje su bile prije. Radi se o osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije i nemoćne, kao i onima koji imaju neku težu bolest. Svakako se u tu kategoriju ubrajaju trudnice i djelatnici u zdravstvenim ustanovama, kazao je za HRT.

Na pitanje o tome koji je soj aktualan, Barušić je naglasio kako su svi novi sojevi podvarijante soja omikron. Ustvrdio je da će cjepiva biti aktualna tijekom ove sezone.

- Neovisno o tome kako se oni nazivaju i gdje se jave, sve to određene su podvarijante soja omikron. Cjepiva koja će biti aktualna tijekom ove sezone upravo su bazirana na podvarijanti soja omikron. Nemam informaciju o tome koliko će se doza dobiti. Taj podatak mogu dati kolege iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Siguran sam da će ih biti dovoljno jer je to preduvjet da bi se moglo krenuti s postupkom cijepljenja, kazao je.

Dodao je da će cijepljenje biti organizirano u zdravstvenim ustanovama i domovima.

'Ono što pretpostavljam je da će svakako biti organizirano u zdravstvenim ustanovama i ustanovama gdje se skrbi za stare i nemoćne', zaključio je.

  • +5
Covid-19 Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX