CRNA PROGNOZA MMF-A

Rast svjetskog gospodarstva na nuli

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.01.2009 18:06
  • Objavljeno 28.01.2009 u 18:05
Dominique Strauss-Kahn, MMF

Dominique Strauss-Kahn, MMF

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Globalni gospodarski rast 2009. bit će gotovo zaustavljen na stopi od 0,5 posto, najnižoj u zadnjih 60 godina, financijska tržišta ostat će pod stresom, a gospodarsko će se stanje pogoršati padom industrijske proizvodnje i trgovine, predviđa Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvješću 'Svjetski gospodarski izgledi'

'Očekujemo da će se svjetsko gospodarstvo praktički zaustaviti', rekao je glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard na brifingu za novinare.

MMF, svjetska novčarska ustanova sa 185 zemalja članica, predviđa da će globalni gospodarski rast s 3,4 posto 2008. pasti na samo 0,5 posto 2009. te da svijet očekuje ekonomski najteža godina nakon Drugoga svjetskog rata.

Unatoč akcijama vlada i središnjih banaka diljem svijeta financijska napetost ne popušta i povlači nadolje realno gospodarstvo, a održivi gospodarski oporavak neće biti moguć sve dok se ne restrukturira bankarstvo i odmrznu kreditna tržišta, citira MMF u izvješću svog direktora Dominiquea Strauss-Kahna.

"Za to su potrebni novi politički potezi radi vjerodostojna priznanja kreditnih gubitaka, sortiranje financijskih tvrtaka prema njihovoj srednjoročnoj održivosti, javna potpora održivim institucijama ubrizgavanjem kapitala, odvajanje loše imovine, uključivo i putem 'loših banka'", preporuča MMF.

Osnivanje "loše banke", koja bi otkupljivala nelikvidnu imovinu iz bilanca banaka i drugih novčarskih ustanova, trenutačno razmatra američka administracija Baracka Obame.

Gubitci banaka diljem svijeta zbog "otrovne" američke imovine u bilancama - nelikvidnih vrijednosnica i drugih financijskih derivata - mogli bi dosegnuti 2,2 bilijuna dolara, navodi MMF, što je znatno više od 1,4 bilijuna, koliko je predviđao u listopadu 2008.

Izvješće MMF-a pokazuje da su otpisivanja imovine i gubitci banaka od ukupno 1,1 bilijun do sada samo polovica svote koja bi mogla biti dosegnuta.

Za razvijena gospodarstva, uključivo SAD, zemlje eurozone, Japan, Kanadu i Veliku Britaniju, MMF predviđa stezanje gospdarstva po stopi od dva posto.

Začarani krug pada vrijednosti imovine, kupovne moći stanovništva i domaće potrošnje izazvat će prvi ukupan pad razvijenih gospodarstava nakon II. svjetskog rata.

I gospodarstva u usponu osjetit će posljedice globalne recesije, pa će u Kini, Indiji, na Bliskom istoku i u Brazilu rasti po kombiniranoj stopi od 3,25 posto u 2009., znatno niže od 6,25 posto u 2008. Usporavanju će voditi pad potražnje u izvozu, niže cijene sirovina i financijski pad.

MMF navodi da globalni pad ne bi trebao dulje potrajati te da bi 2010. trebala biti puno bolja. Očekivan oporavak tržišta nekretnina u SAD-u potkraj 2009. trebao bi pomoći oporavku u SAD-u 2009., a koodinirane široke akcije u donošenju paketa poticaja trebale bi pomoći gospodarstvima razvijenih zemalja da 2010. rastu po stopi od jedan posto, navodi MMF.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi