niz primjedbi

Raspudić o novom zakonu o zaštiti kulturnih dobara: Otvara se prostor za korupciju

14.06.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub nezavisni i Fokus) iznio je petak niz primjedbi na prijedlog novog zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ocijenivši uz ostalo da otvara prostor za korupciju kod koncesijskih odobrenja korištenja kulturnih dobara za gospodarsku djelatnost

Zašto se sada produžuje rok za koncesijska odobrenja do šest mjeseci bez javnog natječaja, ako je do sada bilo 30 dana, upitao je Raspudić.

Smatra da se time otvara velika mogućnost za korupciju u upravljanju nepokretnim kulturnim dobrima. „Najčešće je tu riječ o kafićima, restoranima i suvenirnicama unutar nepokretnih kulturnih dobara, primjerice neke tvrđave”, rekao je.

Raspudić je imao prigovor i što nije predviđeno osobno obavještavanje vlasnika o odluci da je njegovo vlasništvo proglašeno kulturnim dobrom već samo objavom na mrežnim stranicama ministarstva, kao i na propisivanje zakonom novog kaznenog djela krađe ili uništavanja kulturnog dobra bez predviđene sankcije.

Zakon je manjkav i neprihvatljiv u ovom obliku, kazao je i najavio niz amandmana.

Riječ je o važnom zakonu a saborske klupe su gotovo prazne, dodao je Raspudić u trenutku u koje je u sabornici bilo tek nekoliko zastupnika.

Suprotno mišljenje imala je Danijela Blažanović (Klub HDZ-a) istaknuvši da je zakon cjelovit i sveobuhvatan. ”Očito ga neki nisu detaljno pročitali”, kazala je.

Tanja Sokolić u ime Kluba SDP-a kazala je da podržava zakon ali uz određene rezerve i sumnju u njegovu primjenu u praksi.

Zakon će pojednostaviti način proglašenja statusa kulturnog dobra što je pozitivan korak no ostaje pitanje koliko će trajati proces prilagodne na nove kriterije i hoće li biti dovoljno resursa za njihovu učinkovitu implementaciju, rekla je.

Da zakon ostavlja prostor sumnje u sferi provedbe smatra i Draženka Polović (Klub Možemo!). „Svakodnevno svjedočimo nejednakim kriterijima u kojima se često prepoznaje utjecaj politike, moći ili kapitala”, rekla je.

Kao primjer navela je karlovačku Zvijezdu o kojoj se, tvrdi, konzervatorski odjel nije uopće oglašavao iako je i starim zakonom regulirano hitno poduzimanje mjera u slučaju nanošenja štete kulturnom dobru.

I Viktorija Knežević (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) ocijenila je da novim zakonom u stvarnosti neće doći do bitnog pomaka jer najveći je uzrok problema u onima koji primjenjuju zakone. U Dubrovniku, navela je primjer, su prije nešto više od godine dana ukinute koncesije za obavljanje dostave u staroj gradskoj jezgri i dostava prebačena na gradsku firmu koja svakodnevno teškim kamionima uništava Stradun.

Marin Miletić (Most) upozorio je, uz ostalo, na bezuspješnu rekonstrukciju Starih vrata (Arco Romano) u Rijeci koja su trebala biti završena prije nekoliko godina, a na čijem mjestu vise plahte s naslikanim vratima. S jedne strane u obnovu broda „Galeb” troše se milijuni dok su s druge strane po strani ostavljeni važni riječki simboli, rekao je.