MESIĆ ZA VEČERNJE NOVOSTI

Raspravlja se o povlačenju tužbe protiv Srbije

06.04.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za srbijanski dnevnik Večernje novosti povodom hrvatskog ulaska u NATO govorio je o značaju tog čina za regiju te o međusobnim odnosima dviju zemalja. Mesić je prvi puta spomenuo i mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije koja je podnesena Međunarodnom sudu pravde u Haagu

Mesić je srbijanskim novinarima izjavio da se vode rasprave o mogućem povlačenju tužbe protiv Srbije. 'Još ne znamo kakva će odluka na kraju biti donesena. U ovim razgovorima sudjeluju i jedna i druga strana, sada se razmjenjuju delegacije na svim nivoima, pa ćemo vidjeti što će se na kraju dogoditi', rekao je predsjednik Hrvatske.

On je odnose između dviju zemalja ocijenio kao vrlo dobre i sve bolje. 'Surađujemo na svim poljima, što je korisno za naše dvije zemlje, ali i za cijelu regiju', izjavio je Mesić za Večernje novosti.

Što se tiče primanja Hrvatske u NATO, hrvatski predsjednik je rekao da će ta činjenica pridonijeti sigurnosti u regiji, a Hrvatska svoje članstvo neće koristiti u rješavanju otvorenih pitanja sa svojim susjedima.

Novosti pišu da Hrvatska, za razliku od Albanije, od primanja u NATO nije radila veliku pompu. Najspektakularniji trenutak za Zagreb bio je kada je američki predsjednik Barack Obama, na samom početku zasjedanja Vijeća NATO-a, predao hrvatskom predsjedniku Mesiću kopiju Vašingtonskog ugovora.

Mesić je dalje naveo da je Hrvatska primanjem u NATO ispunila jedan od svojih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. 'To konkretno znači da nam se otvara jedno široko tržište i da nam se pruža višestruka korist. Sada ćemo, kao zemlja pod kišobranom NATO-a, moći dobiti više kapitala i ostvariti više novih radnih mjesta', objasnio je Mesić. Također je napomenuo da ulazak Hrvatske u NATO daje zemljama regije dodatni motiv da učine isto.