EMISIJA BEZ GRADONAČELNIKA

Rasprava u Otvorenom: Hoće li nedjeljni izbori riješiti političku krizu u Varaždinu?

13.04.2023 u 23:09

Bionic
Reading

Hoće li nedjeljni izbori riješiti političku krizu u Varaždinu? Tko će dobiti povjerenje birača za mjesto u Gradskom vijeću? Hoće li gradonačelnik Neven Bosilj dobiti stabilnu većinu ili će donošenje gradskog proračuna ostati upitno? Što biračima nude Radimir Čačić i Ivan Čehok, a što HDZ predvođen Damirom Habijanom? Može li lista Dubravke Novak ponoviti uspjeh s prošlih izbora?

Na ta su pitanja u Otvorenom odgovarali gosti urednice i voditeljice Zrinke Grancarić Radimir Čačić (Liste reformista i umirovljenika), Ivan Čehok (Lista Ivana Čehoka), Damir Habijan (HDZ i HSU) i Ivan Obadić (Lista Dubravke Novak).

Gradonačelnik Bosilj je pozvan u emisiju, ali nje prihvatio poziv. U odgovoru je napisao da neće sudjelovati u emisiji s Uskočkim osumnjičenikom i lažnim potkazivačem, misleći na Čehoka. Čehok je rekao da je Bosilj notorni lažljivac.

'On je pristao na sučeljavanje prije 2 godine, kada su bile okolnosti kao i danas, a jedino završeno u tim procesima je pravomoćna oslobađajuća presuda, pa sama činjenica da gradonačelnika koji je nositelj liste nema i odbija sučeljavanje, govori o kakvoj je antidemokratskoj maniri riječ. To je simptom ozbiljnih demokratskim deficita', rekao je. Zahvalio je HTV-u što se mogu sučeliti, jer lokalni mediji ne organiziraju sučeljavanje.

I Habijan je komentirao nedolazak Bosilja, rekavši 'koga nema, bez njega se može'. Objasnio je da se na prijevremene izbore ide jer gradonačenik Bosilj koji je jedini ovlašteni predlagatelj proračuna i njegova većina koja je činila 11 ruku nije dobila dovoljan broj ruku za proračun, svega 7 ruku. Krivljenje HDZ-a za ove izbore, rekao je, potpuno je promašeno.

Čačić je rekao da razumije Bosiljev postupak, iako to "nije politički pametno".

'Transkripti privatnog razgovora koji je prisluškivan, a koji su postali glavna tema kampanje, su istiniti. Razgovor je prisluškivan jer potpredsjednik gradske organizacije HDZ-a u prošlom mandatu Gotić i drugi čovjek, ili treći, Čehokov, koji su kasnije uhićeni i pod mjerama su, pa je i razgovor Čehoka došao u te mjere. Uvjeren sam da Bosilj ne dolazi jer je u transkriptima otkriveno da Zlatan Avar kaže - pakirat ćemo koliko god možemo, klevetati, podmetati, lagati, pa se možda od toga nešto i zalijepi. Pa, kad to kaže drugi najbliži suradnik od Čehoka, razumijem da ne dolazi', kazao je.

Čehok ističe da nikada nije skrivano da je poslan zahtjev za nadzor i prijave koje su sve utemeljene. 'Ministarstvo je radilo nadzor jednog akta, i zaključilo da je povrijeđeno 4 zakona, naravno da je to Avar prijavio', dodao je.

Otvoreno o Varaždinu Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Obadić kaže da nisu bili upućeni u događanja. Smatra da se igraju igrice na štetu građana. 'Zato sada nemamo proračun, imamo vrstu političke krize, i Vlada je odugovlačila s raspisivanjem izbora. Niz stvari koje je grad mogao napraviti je na čekanju', kazao je.

Habijan je odgovorio da je iznenađen tom izjavom da je Vlada odugovlačila, dok su vijećnici Liste Dubravke Novak glasali protiv proračuna.

'Pravo je pitanje zašto nisu podržali proračun. Grad Varaždin je od 2005. u svojevrsnoj talačkoj krizi, a počelo je postavljanjem prve bale. Balirani otpad još nije riješen, svaka nova vlast piše prijave protiv prošle, govorimo stalno o pravosudnim postupcima, i građani su taoci te politike', rekao je.