izrada dokumentacije

Raspisan novi natječaj za tunel ispod Trga Franje Tuđmana

31.07.2018 u 20:18

Bionic
Reading

Nakon što je prije dvije godine na javnom natječaju za 350 tisuća kuna odabrano prometno optimalno rješenje povezivanja istočne i zapadne strane Trga Franje Tuđmana u Zagrebu, prije dva dana raspisan je natječaj vrijedan 400 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju tunela koji će povezati Ulicu Grada Mainza s Jagićevom i Gjure Deželića

Promet kroz dvije tunelske cijevi tekao bi u smjeru zapad - istok. Osim izgradnje podzemnih veza, predložena je izgradnja podzemne garaže za 400 parkirnih mjesta. Iako se prije dvije godine u natječajnoj dokumentaciji spominjala i gradnja podzemnog šoping centra, on se sada ne spominje u dokumentaciji.

Podzemnim spojem predviđeno je povezivanje Ulice Grada Mainza (Prilaz baruna Filipovića) s Ulicom Vatroslava Jagića, kao i Prilazom Gjure Deželića.

Početak ulazne rampe podzemne veze Ulice Grada Mainza i Ulice Vatroslava Jagića predviđen je u Ulici Grada Mainza na raskrižju sa Slovenskom ulicom dok bi završetak izlazne rampe bio u Ulici Vatroslava Jagića, oko 120 metara od početka iste na zapadnoj strani.

Ukupna duljina ulazno-izlaznih rampi i podzemnog dijela iznosila bi oko 590 metara. Širina tunelske cijevi iznosila bi sedam metara te bi sadržavala dvije prometne trake ukupne širine šest metara.

Druga podzemna cijev prema Prilazu Gjure Deželića odvajala bi se neposredno poslije završetka ulazne rampe u Ulici Grada Mainza. Za obje podzemne cijevi koristila bi se ista ulazna rampa. Duljina druge cijevi s rampama bila bi oko 340 metara dok bi unutarnja širina podzemne cijevi iznosila šest metara s jednim prometnim trakom.

U gradskoj upravi smatraju da bi se izgradnjom tunela značajno rasteretio površinski cestovni promet zone obuhvata pa će se, kada za to dođe vrijeme, drugačije regulirati i promet oko Trga Franje Tuđmana.