SUD U STRASSBOURGU ODLUČIO

Raspela u talijanskim školama ostat će na zidu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Već nekoliko godina traje parnica troje talijanskih državljana protiv Italije da raspela po školskim zidovima krše pravo na vjersku slobodu i načelo sekularnosti. Prvo su izgubili na državnim sudovima, a danas je Europski sud za ljudska prava također donio presudu u korist Italije. Zaključak: Raspelo je kulturni i povijesni simbol, predstavlja vrijednosti zapadne Europe i nikoga ne indoktrinira

Isus Krist će još dugo vremena visjeti sa žbuke talijanskih učionica jer, prema mišljenju suda u Strassbourgu, ničim ne ugrožava druge vjerske denominacije niti indoktrinira nekršćansku djecu koja pohađaju školu.

Parnicu je pokrenula ozlojeđena majka Soile Lautsi 22. travnja 2002. godine smatrajući da raspelu nije mjesto u civilnom prostoru. Prvo su joj objasnili u Ministarstvu obrazovanja da su križevi u školi legalni jer su odobreni dvama kraljevskim dekretima iz 1924. i 1928. Jest da referencija malo smrdi po naftalinu, ali očito su dekreti još uvijek zakonski valjani.

Lautsijevi su potom završili s tužbom na Administrativnom sudu 2004. koji je odbacio tvrdnju o kršenju principa sekularnosti države objašnjenjem da je raspelo dio legalnog naslijeđa Europe i zapadnih demokracija, kulturni i povijesni simbol, predmet identifikacije talijanskog naroda i treba se promatrati kao simbol vrijednosti koje potkivaju talijansko društvo. Što je posebno vidljivo u ponašanju premijera Berlusconija, mi bismo dodali.

Da skratimo daljnje epizodalne sudske peripetije, slučaj je 2009. završio na Europskom sudu za ljudska prava koji je stao na stranu troje Talijana objasnivši da je riječ o kršenju prava na obrazovanja, a potom i prava na slobodno mišljenje, slobodu savjesti i vjere. Država je reagirala apelom na veliko vijeće Strassbourškog suda, koje je u današnjoj presudi obrnulo prethodni pravorijek i stalo na stranu države Italije.

To, dakle, znači da se prihvaća objašnjenje talijanske vlade da je raspelo simbol tradicije i da obrazovni curriculum daje jednaki prostor svim većim vjerskim denominacijama. Činjenica da je riječ o tradicijskom simbolu ničim ne izuzima obvezu države da poštuje sva prava i slobode svojih građana, tvrdi u nastavku sud, međutim, ne žele ulaziti u unutardržavnu raspravu talijanskog sudstva je li isključivo riječ o kulturnom i povjesnom simbolu. Dokle god raspelo ne predstavlja formu indoktrinacije, poštivat će odluke i zaključke talijanskog pravosuđa. Kako se velika većina Talijana izjašnjava kao kršćani, razumljivo je da je raspelu dana veća vidljivost, tvrdi dalje sud i ponovno napominje da njegova pristutnost na zidu nema nikakav vjerski utjecaj na učenike.

Sudska debata bi još i imala neki smisao i oštrinu da kršćanstvo funkcionira kao živa vjerska svijest talijanskog društva. No kako je cjelokupno religijsko naslijeđe u Italiji već odavno petrificirano kao kulturna baština, mjesto za prodaju ulaznica i još eventualno ima spomeničku vrijednost, činjenica raspela na zidu i nema neko bitnije značenje od, recimo, dizajna razrednih lustera i kvaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!