TEŽAK UDARAC MARIJANI PULJAK

Raskol među nezavisnima - Baldasar 'kupio' većinu?

12.05.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Nezavisna lista Za pametne ljude i pametan grad, koja je na prethodnim lokalnim izborima u Splitu iznenađujuće ostvarila solidan uspjeh i potom postala najoštrija oporba gradonačelniku Ivi Baldasaru, doživjela je težak udarac: Njene redove napustilo je dvoje od ukupno četvero gradskih vijećnika

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Daša Dragnić i arhitektica Danira Matošić Matičević nakon dvije godine rada objavile su da napuštaju svoje kolege, no odbijaju vratiti mandate u Gradskom vijeću, kako je predviđeno pravilnikom koji su i same izrađivale. Ni jedna ni druga zasad ne žele istupati u javnosti.

Nositeljica liste Marijana Puljak objavila je da će ovaj slučaj očito biti 'odrastanje' njene inicijative, koja bi se uskoro ionako trebala preoblikovati u političku stranku. Puljak zajedno s gradonačelnicima Metkovića i Omiša Božom Petrovom i Ivanom Kovačićem uskoro planira nastupiti na parlamentarnim izborima, a nezavisne dalmatinske snage imaju dosta ambicija.

'Zbog ovakvih stvari smo ušli u politiku, kako bismo se borili protiv njih. Nismo se uključili da bismo spuštali kriterije ili dizali ruke u zamjenu za osobne, financijske i druge interese', kazala je Puljak gostujući u programu Radio Splita.

Članovi njezine inicijative reagirali su još burnije, pa je Renato Čupić javno pozvao Dragnić i Matošić Matičević da 'vrate ukradene mandate'. On predviđa da će arhitektica 'bez problema pretrčati Baldasaru jer je to očito napravila zbog novca', a priznaje da ga je iznenadio postupak Daše Dragnić

Inicijativa Za pametne ljude i pametan grad u ponedjeljak navečer održala je svoju skupštinu na kojoj su očekivali pojašnjenje poteza dviju bivših kolegica, no one se nisu  pojavile. Bilo je, kažu, i suza. Potvrđeno je da je koncem prošle godine Daniri Matošić Matičević 'zbog privatnih problema' stigla ovrha na 26 tisuća kuna i da su one skinute s posebnog žiroračuna na koji se uplaćuju sredstva za politički rad (7480 kuna mjesečno), nakon čega je odlučeno da će ona morati podmiriti taj iznos. To je i učinila podizanjem kredita.

Gradonačelnik Ivo Baldasar objema stranama je zaželio uspjeh u radu, a kao uzroke raskola pronašao je stav 'netko je pametan, a netko pametniji'. Tvrdi da nije dobio dvije nove ruke u Gradskom vijeću, ali ipak se nada da će Dragnić i Matošić Matičević 'podržavati projekte koji su u interesu Splita'.

Nakon što ga je napustio Željko Kerum splitski gradonačelnik izgubio je većinu u Gradskom vijeću: pored 11 vijećnika SDP-ove koalicije, ima još tri glasa vijećnika s nezavisne liste Ivana Grubišića i dva glasa onih s liste Anđelke Visković. Naknadno je na svoju stranu pridobio bivšeg vijećnika HSP AS-a Damira Ćosića Rodu, ali i dalje mu za održavanje kvoruma i donošenje odluka treba barem još jedna ruka. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li pomoć stići iz redova dosad najžešćih kritičara.

Prva prilika je već ovog ponedjeljka, kada Gradsko vijeće Splita odlučuje o pokretanju postupka izmjene Generalnog urbanističkog plana.