POSTAO POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE

Rasim Ljajić: Svjestan sam da je moja odluka moralno diskutabilna

19.07.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i ministar rada i socijalne politike u srbijanskoj vladi na odlasku Rasim Ljajić objavio je u četvrtak da će Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), čiji je on predsjednik, biti u novoj srbijanskoj vladi, a da će on biti potpredsjednik vlade i ministar za unutarnju i vanjsku trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo

Ljajić je u obraćanju novinarima nakon sastanka predsjedništva SDPS-a kazao kako je predsjedništvo stranke jednoglasno odlučilo da SDPS bude dio nove vladajuće većine i na taj način aktivno participira u srbijanskoj vladi.

Precizirao je kako će u novoj vladi on biti na dužnosti potpredsjednika vlade i ministra za vanjsku i unutarnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo.

'Moram reći da je ovo bila jedna od najtežih odluka koju sam donio zajedno sa svojim kolegama i suradnicima. Svjestan sam da ova odluka jest moralno diskutabilna i zato imam gorak ukus u ustima, ali, bez ikakve sumnje, mi smo birali između opstanka i nestanka SDPS-a', ustvrdio je Ljajić


SDPS je na parlamentarnim izborima 6. svibnja nastupala u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića, s kojom je do sada bila u vladajućoj koaliciji, a sam Ljajić je, nakon nedavnih spekulacija u srbijanskim medijima da mu je ponuđeno sudjelovanje u novoj vladi, govorio kako takva mogućnost podrazumijeva suglasnost DS-a kao dosadašnjeg koalicijskog partnera SDPS-a.

Ranije tijekom dana mediji u Beogradu prenijeli su kako je stajalište DS-a, nakon sinoćnje sjednice predsjedništva stranke, da ne podupre ulazak u Ljajića u novu vladu, kao ni ulazak članice njihove stranke (DS) i sadašnje ravnateljice ureda vlade za europske integracije Milice Delević, kojoj je ponuđeno mjesto ministrice vanjskih poslova, kao i to da Ljajić i Delević sami mogu odlučiti hoće li ili neće biti dio nove vlade.

SDPS će, nakon današnje odluke o ulasku u vladu, biti u vladajućoj koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića, koji je i mandatar nove vlade, Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića

'Ova je odluka duboko pragmatična, mnogo prije nego što je emocionalna. Da sam se ja pitao, i moje emocije, mi bi bili danas u oporbi. Ali ja nemam pravo sve ove ljude (iz SDPS-a) dovesti u situaciju da stranka doslovce zaustavi daljnju aktivnost i angažman u trenutku kada ima realne kapacitete za dalje jačanje'', rekao je Ljajić, objašnjavajući odluku SDPS-a da bude dio nove vladajuće većine bez DS-a.

U međuvremenu je Milica Delević objavila da je odbila ponudu SNS-a za mjesto šefice diplomacije te je, u izjavi agenciji Tanjug, rekla kako vjeruje da se ta ponuda naprednjaka temelji na iskrenim pobudama, ali da odluka o tome ne može biti osobna, jer je ona članica DS-a.

Rasim Ljajić jedan je od rijetkih političara kojega u srbijanskoj političkoj i široj javnosti jednako uvažavaju i politički istomišljenici i protivnici, a koji zbog svoje političke principijelnosti i dosljednosti uživa i jednako visok ugled među građanima. Među razlozima njegova velikog ugleda su i rezultati ostvareni u suradnji s Haaškim tribunalom, no najveće zasluge pripisuju se njegovim uvijek smirenim i odmjerenim javnim nastupima, odličnoj suradnji s medijima, kao i njegovu stalnom zalaganju za pomoć radnicima u teškom položaju i socijalno ugroženima.

Milica Delević također uživa veliki ugled u srbijanskoj javnosti, kao i u međunarodnim krugovima, prije svega kao stručnjakinja u području europskih integracija, zbog čega se ona i njezin tim i u Beogradu i u Bruxellesu smatraju vrlo dobro prihvaćenim kada je riječ o nastavku rada na putu Srbije ka članstvu u Europskoj uniji.