IZASLANSTVO HRVATSKOG SABORA

Promatrači izbora u Srbiji: 'Hrvatska manjina je u velikim problemima'

18.12.2023 u 18:55

Bionic
Reading

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u OESS-u koje je pratilo nedjeljne izbore u Srbiji drži da je hrvatska manjina u velikim problemima zbog nepostojanja prava na zagarantirane zastupničke mandate u državnim predstavničkim tijelima, prenijeli su u ponedjeljak mediji na hrvatskom u Vojvodini

„Problemi koje ima hrvatska zajednica u Srbiji relativno su veliki i treba tražiti rješenje kakvo se primjenjuje u Hrvatskoj za srpsku manjinu“, izjavio je predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Davor Bernardić nakon razgovora s predsjednikom Demokratskog savez Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim u sjedištu stranke u Subotici.

Hrvatska ima najveći standard zaštite za nacionalnih manjina u svijetu, rekao je i dodao da je predviđeno 8 zajamčenih mandata u Saboru za manjine, a da od toga tri imaju Srbi.

Zašto Srbija ne primjeni takvo rješenje, upitao se Bernardić i dodao da bi to „bitno olakšalo život i rad hrvatske zajednice, ali bi i poslalo snažnu poruku o legitimaciji Hrvata kao naroda koji ovdje živi“.

"Prema tome, vjerujem da hrvatska politika treba, uz to što će nastaviti pomagati hrvatsku manjinu, uložiti maksimalne napore da bi postigla taj ključni cilj, a to je da Hrvati imaju predstavnika u parlamentu“, rekao je Bernardić.

Hrvatska je punopravna članica EU-a, NATO-a, Schengena i eurozone i ima brojne mogućnosti da i na taj način, kako je naveo, pomogne Hrvatima u Vojvodini.

Bernardić je rekao da će se on za to boriti svom snagom.

Istaknuo je da na biračkim mjestima koje su oni obilazili na sjeveru Bačke nisu zabilježili nepravilnosti.

„No na brifingu koji smo imali kao članovi parlamentarne skupštine OESS-a upozoreni smo na brojne probleme. Evidentirano je da su mediji 'okupirani' od strane Vučićevog SNS-a, da politički pritisak i populizam idu do te mjere da se ne preza ni od čega. A od naših kolega promatrača na drugim biračkim mjestima čuli smo da je bilo i drugih problema“, naveo je Bernardić.

U Srbiji su u nedjelju održani izbori za republički i pokrajinski parlament.

DSHV je u njima sudjelovao u sklopu koalicije „Ujedinjeni za pravdu“ s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja, ali nije dobiven dovoljan broj glasova za osvajanje zastupničkih mandata.