TEHNIČKO LJETOVANJE

Rankovićeva vila zbog Oreškovića ponovno u centru pažnje

08.07.2016 u 19:34

Bionic
Reading

Tehnički premijer Tihomir Orešković u Banskim je dvorima i radi, a ne u MUP-ovoj vili u riječkom kvartu Kostabela, doznaje tportal u Banskim dvorima. Riječki Novi list objavio je danas da je tehnički predsjednik Vlade MUP-ovu vilu pretvorio u ljetnu rezidenciju, u kojoj već dvadesetak dana boravi sa suprugom i obitelji, ali to u Vladi demantiraju i tvrde da će javnost biti pravodobno obaviještena o godišnjim odmorima tehničkog premijera i njegova tima

O eventualnom Oreškovićevu korištenju vile u Kostabeli u proteklom razdoblju, u Banskim dvorima nisu htjeli razgovarati jer je riječ o štićenoj osobi i štićenom objektu kojim upravlja MUP, koji jedini o tome može davati odgovore. MUP se, pak u izjavi Novom listu, već opravdao tajnošću podataka te da iz sigurnosnih razloga ne mogu iznositi javno tražene podatke o mogućem Oreškovićevu korištenju vile u Kostabeli. Neslužbeno se doznaje da Orešković u vili na Kostabeli odražava povremeno tajne sastanke.

Riječ je o vili koju je volio koristiti i bivši premijer Zoran Milanović, a ona je u Jugoslaviji bila poznata kao Rankovićeva vila. Aleksandar Ranković, šef jugoslavenske tajne policije (UDBA, OZNA) koristio ju je nakon Drugog svjetskog rata kao svoju ljetnu rezidenciju sve do pada 1966., a nakon njega postala je omiljena ljetna rezidencija dužnosnika UDBA-e. Legenda kaže da je u toj vili volio boraviti i Al Capone.

Nakon 1990. objekt je došao pod upravu hrvatske obavještajne zajednice, a iako o tome nema pouzdanih dokaza, pričalo se da su tu dolazili ljetovati čelni ljudi MUP-a i SOA-e, čak i pripadnici Tuđmanove obitelji. Godine 2012. preuzeo ju je MUP i radi se o štićenom objektu koji čuva policija.

'Besplatno' ljetovanje

Na tajnost podataka prošle se godine od pitanja o svom ljetovanju izvukao i Zoran Milanović i njegov ured za odnose s javnošću. Češće od vile u Kostabeli, Milanović se volio odmarati na Hvaru u Vili Kovač, bivšoj Bakarićevoj vili, u kojoj je svako ljeto s obitelji boravio i predsjednik Stipe Mesić. Bivša premijerka Jadranka Kosor nije za odmor koristila državne vile nego je ljetovala s prijateljicama na Braču, Ivo Sanader volio je jedriti na jahti 'Malo vitra', a omiljeno ljetno odredište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana bili su Brijuni, koje je obožavao i Josip Broz Tito. Iako je bio najštićenija osoba u novijoj hrvatskoj povijesti, Tuđman nije krio gdje ljetuje, kao ni većina drugih državnih dužnosnika. Neki od njih, poput bivšeg predsjednika Sabora Josipa Leke nisu koristili povlasticu odmaranja na državni trošak.

Na Brijunima voli ljetovati i slovenski predsjednik Borut Pahor, ali on u pravilu sam plaća troškove svog ljetovanja. Troškove hrvatskih političara, koji borave u državnim rezidencijama, plaćaju hrvatski porezni obveznici. Pravo na besplatno korištenje državnih rezidencija imaju premijer, predsjednik Republike, predsjednik Sabora, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda te njihovi gosti.

Koliko bi to koštalo obične smrtnike?

Na kratko vrijeme bivša premijerka Jadranka Kosor bila je uvela plaćanje rezidencija za sve, pa čak i za državni vrh. Jednom prilikom je rekla kako nije mogla dopustiti da režije i hrana koja se pripremala za nju idu na račun građana. No tu je njezinu odluku srušila Milanovićeva vlada u srpnju 2012. godine.

Državni vrh na raspolaganju ima sedam rezidencija, kojima upravlja DUUDI. Za građane bi najam apartmana u državnoj rezidenciji Visoka u Zagrebu koštao 600 kuna za jednu noć. Kako je ranije pisao tportal, rezidencije na Brijunima poput vile Jadranka, vile Brijunka i Bijele vile koštaju 10 tisuća kuna na dan, a vila Galija 3.500 kuna. Sobe i apartmani u rezidenciji Kaštel na Brijunima koštaju od 250 do 500 kuna. Korištenje Vile Kovač na Hvaru i vile u Kostabeli košta 4.000 kuna za jednu noć.