ISKUŠENJE MUSLIMANSKOG MJESECA

Ramazan počeo i za somalske izbjeglice koje umiru od gladi

01.08.2011 u 19:52

Bionic
Reading

Ramazan je počeo u ponedjeljak i za somalske izbjeglice koje umiru od gladi zbog najgore suše zadnjih 60 godina na Rogu Afrike, dok Crveni križ doprema prvu veliku pošiljku hrane, a iskušenje muslimanskog mjeseca posta nadaju se poštovati i libijski pobunjenici, javljaju svjetske novinske agencije

'Mi smo ionako već danima bez hrane', izjavio je 25-godišnji izbjeglica Mohamed Dubow Saman u izbjegličkom kampu Dadaab u susjednoj Keniji koji je pobjegao iz Somalije zbog gladi kao i veliki broj njegovih sunarodnjaka.

Najgora suša u posljednjih 60 godina na Rogu Afrike već je odnijela desetke tisuća života te prijeti 12 milijuna ljudi u Somaliji, Keniji, Etiopiji, Džibutiju, Sudanu i Ugandi.

Stanje je posebno teško u Somaliji, gdje su Ujedinjeni narodi proglasili glad u dvije pokrajine na jugu, koje su pod nadzorom islamističkih pobunjenika Al-Šebaba. Pobunjenici zabranjuju pristup nekim humanitarnim organizacijama.

ICRC je priopćio da je u tijeku doprema 3.000 tona pomoći u hrani za 162.000 Somalaca u južnoj i središnjoj Somaliji, dijelovima zemlje koji su pod kontrolom islamističkih pobunjenika.

'To će biti prva podjela hrane velikih razmjera u tom dijelu zemlje od početka godine', navodi se u priopćenju.

Prvi dan posta i velikih vrućina u Libiji donio je letargično raspoloženje libijskim pobunjenicima s planine Nefusa, ali oni tvrde da ramazan neće prekinuti njihovo kretanje prema Tripoliju.

Dan ranije pobunjenici, koji su se spustili s planina, uspjeli su na nekoliko sati zauzeti selo Još, 200 km jugozapadno od Tripolija.

Iako Kuran dopušta borcima, bolesnicima i putnicima da piju i jedu tijekom dana, svi su u ponedjeljak tvrdili da žele poštovati post.

'Naš prorok je postio dok se borio, pa ćemo i mi', rekao je 21-godišnji pobunjenik u majici s natpisom 'Versace'. 'Pokušat ću ništa ne staviti u usta do sumraka. Ako osjetim slabost, možda ću popiti malo vode', objasnio je.