ESKALACIJA NASILJA

Raketirana izraelska škola, u zračnim udarima na Gazu poginulo najmanje 26 ljudi

11.05.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Palestinski ekstremisti u Gazi zasuli su raketama Izrael u utorak, drugi dan za redom, našto je Izrael odgovorio zračnim napadim na palestinsko područje.

Šef izraelske hitne pomoći Eli Bin je kazao da su u Ashkelonu prilikom raketnog napada palestinskih militanata ubijene dvije žene.

Hamas je priopćio da je danas u petominutnoj baražnoj vatri ispalio 137 raketa na obalne gradove Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta.

Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu. Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze tvrde da se sveukupan broj poginulih popeo na najmanje 26, uključujući devetero djece.

Izrael osporava te brojke i tvrdi da je u uzvratnoj akciji ubijeno 15 boraca Hamasa i troje pripadnika Islamskog džihada te da je trećina od 250 palestinskih raketa ranije eksplodirala što je izazvalo žrtve među palestinskim civilima.

Najžešći sukob između između oružanih frakcija u Gazi, kojim vlada islamistički Hamas, i Izraela od 2019. počeo je u ponedjeljak okršajem između Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa u ponedjeljak u Jeruzalemu.

Izraelska policija je objavila da je u raketnim napadima na južni Izrael ranjena 31 osoba.

Hamas je u ponedjeljka prvi puta ispalio rakete na Jeruzalem od 2014.

Izraelsko-palestinske napetosti u Svetom gradu eskalirale su tijekom muslimanskog mjeseca posta - ramazana, sporadičnim okršajima i najavljenim izbacivanjem Palestinaca iz domova koje svojataju židovski naseljenici.

Radi se o dugogodišnjoj sudskoj bitki koja pridonosi tenzijama.

Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju "smjesta" prestati. Obje je strane pozvao da poduzmu korake prema smirivanju napetosti.