POŠAST ZA MUŠKARCE

Rak prostate postao gotovo 100% izlječiv

21.04.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Novo istraživanje, u kojem su objavljeni petogodišnji rezultati liječenja Stereotaktičnom radioterapijom tijela (SBRT), neinvazivnom metodom u kojoj se koriste visoke doze zračenja koje u tijelo ulaze pod različitim kutovima, a ukrštaju se u željenom cilju, pokazali su visoku uspješnost izlječenja raka prostate od čak 98%.

Znanstvenici iz Medicinskog centra sveučilišta University of Texas Southwestern ističu da ova metoda daje značajno bolje rezultate od svih koje se inače uobičajeno koriste.

Rak prostate drugi je najučestaliji kod muškaraca. Prema podacima HZJZ-a iz 2011. od njega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 1660 osoba, a umre oko 750.

'Visoka razina izlječenja zapanjuje kada se usporedi s uobičajenim razinama petogodišnjeg preživljavanja ostvarenim drugim metodama kao što su operacije ili konvencionalno zračenje, koje imaju uspješnost između 80 i 90 posto. Pritom su nuspojave ovog načina liječenja usporedive s drugim vrstama liječenja', rekao je vodeći autor studije Dr. Raquibul Hannan.

‘Sada imamo moćniji i učinkovitiji oblik potpuno neinvazivnog liječenja raka prostate koje se prikladno ostvaruje kroz pet tretmana', dodao je.

Konvencionalno liječenje raka prostate u ranoj fazi, među ostalim, uključuje ove ključne opcije:

Prostatektomiju – kirurško odstranjivanje žlijezde prostate koje se može obaviti minimalno invazivno i uz sudjelovanje robota;

Brahiterapiju – u kojoj liječnici u prostatu velikim injekcijama usađuju brojna malena radioaktivna zrnca veličine zrna riže;

Vanjsko zračenje – uključuje 42 do 45 tretmana kroz dva ili više mjeseci, pet dana tjedno.

Autori novog rada, predstavljenog u časopisu European Journal of Cancer, ističu da je SBRT praktičnija i učinkovitija jer zahtijeva samo pet zračenja umjesto 45, a pritom daje bolje rezultate.

U studiji na sveučilištu UT Southwestern sudjelovao je 91 pacijent kojima je rak prostate utvrđen u prvom ili drugom stadiju. Njihovo stanje praćeno je tijekom pet godina, a za to vrijeme povratak raka zabilježena je kod samo jednog.

Nuspojave zabilježene tijekom studije, poput potrebe za mokrenjem, učestalosti i osjećaja žarenja u urinarnom traktu te iritacije rektuma, nisu značajnije odudarale od uobičajenih. Bile su prolazne i uglavnom su nestajale četiri tjedna nakon liječenja. Zabilježeni su tek vrlo mali rizici trajnijih urinarnih i rektalnih komplikacija koji su također uobičajeni za konvencionalne metode. Za zaštitu rektuma korišten je biorazgradiv gel.

Neki znanstvenici istu su metodu s uspjehom testirali u liječenju drugih oblika raka. Primjerice SBRT je u liječenju raka pluća udvostručio vijek preživljavanja.