SEPARATIZAM

Rajoy poziva Kataloniju na ostanak zajedničkoj državi

04.10.2014 u 22:32

Bionic
Reading

Šef španjolske konzervativne vlade Mariano Rajoy pozvao je u subotu Kataloniju na dijalog i ostanak u zajedničkoj državi, dan nakon što je za 9. studenoga određen referendum o neovisnosti usprkos obustavi koju je naredio ustavni sud.

Istovremeno, predsjednik te moćne regije na sjeveroistoku Španjolske, Artur Mas potvrdio je da kani nastaviti tim putem nakon što mu je oko 900 od 947 gradonačelnika Katalonije potvrdilo podršku za održavanje referenduma.

'Mogu pokušati učiniti sve da zatru glas Katalonaca, ali neće uspjeti', rekao je Artur Mas. Dan ranije separatističke stranke su obznanile da su složne u pogledu održavanja referenduma.

Suočen s krizom i optužbama za nedjelovanje lijevo orijentirane oporbe, Rajoy tvrdi da se odlučio za mir i tišinu. 'Zakon i dijalog su put iz te situacije u Kataloniji', rekao je šef vlade regionalnim zastupnicima Narodne stranke koju vodi.

Na kritike koje su mu upućene u pogledu Katalonaca, on odgovara da želi da ostanu zajedno, ali također ponavlja da u Španjolskoj nitko nije iznad zakona.

'Zakoni se mogu mijenjati, ali ne i kršiti', rekao je.