BORIS JOHNSON SA STIEROM

'Radujem se danu kad ću moći otići u svoj market kupiti dingač i pošip'

09.11.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Boris Johnson nalazi se u posjetu Hrvatskoj gdje se u srijedu sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom. Dvojica ministara zaključila su kako su odnosi dviju zemalja dobri i da ih treba dalje unapređivati, posebno na gospodarskom planu

U obraćanju novinarima nakon sastanka Stier je kazao da su razgovarali o nizu tema o odnosima Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, ali i budućim odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova naglasio je da će naša zemlja u pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije zaštititi interese Hrvatske i hrvatskih državljana, da imaju jednakopravan status kao svi ostali građani Europske unije. Poručio je i da su u razgovoru naglasili da su dvije zemlje saveznici u NATO-u i da na tome žele graditi bilateralne odnose i intenzivirati ih.

'Već početkom sljedeće godine potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Londonu će potpisati jedan memorandum o razumijevanju s britanskom stranom o suradnji na području obrane', otkrio je Stier. Kazao je da su na sastanku analizirali i međusobne ekonomske odnose i zaključili da se broj britanskih turista u zadnjoj godini povećao za 22 posto, ali i da ima puno prostora za unapređenje suradnje. Stier je naglasio i da su se složili oko toga da jugoistok Europe treba ići euroatlantskim putem, posebno Bosna i Hercegovina.

'Jučer je bila sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj je veleposlanik Europske unije u ime svih 28 članica naglasio da se izražava potreba da se jasno depolitizira pravosuđe, posebno kada je u pitanju ratni zločin. To je zajednički stav', poručio je Stier.

Britanski ministar vanjskih poslova Johnson u svom je obraćanju novinarima kazao kako je rekao i premijeru Andreju Plenkoviću, s kojim se sastao netom prije, i ministru Stieru da Ujedinjena Kraljevina možda napušta Europsku uniju, ali ne napušta Europu. Naglasio je da planiraju nastaviti igrati važnu ulogu u izgradnji stabilnosti kontinenta kao što su i radili proteklih nekoliko stotina godina i u Jugoistočnoj Europi u bliskoj prošlosti. Složio se da dijelimo istu viziju Europe, posebno kroz suradnju u NATO-u koji je jamac sigurnosti Europe u posljednjih 70 godina. Slažemo se i kako unaprijediti suradnju.

Kazao je da je prvi put u Hrvatsku došao prije 26 godina. 'Nakon toga je došlo nesretno razdoblje u povijesti ove zemlje, ali se potom opet sve okrenulo i za moju generaciju Hrvatska je velika priča o uspjehu. Ovo što se događa u Hrvatskoj i Zagrebu je fantastično i gradit ćemo partnerstvo na novim mogućnostima', poručio je Johnson. Napomenuo je da je u našoj zemlji bio nekoliko puta turistički, posebno istaknuvši Brač, za koji kaže da je fantastičan.

'Želio bih vidjeti intenzivniju gospodarsku suradnju. Smatram da se velike mogućnosti nalaze u područjima financijskih usluga, tehnološkom sektoru. Radujem se danu kad ću moći otići u svoj supermarket u Londonu i kupiti dingač i pošipako se dobro sjećam, dvije vrste vrlo, vrlo dobrih vina. Ne znam zašto se ne prodaju u Londonu, kako bi trebalo, ali pretpostavljam da je zato što ih popijete sve ovdje u Hrvatskoj', zaključio je Johnson.