'oduzeto, i neka, ali...'

Radovan Dunatov: 'Jakša Miličić ne govori istinu o zemljištu na kojemu se danas nalazi Poljud'

03.10.2019 u 15:59

Bionic
Reading

Radovan Dunatov, umirovljeni dugogodišnji zadarski gradski pročelnik za kulturu, obratio se tportalu povodom teksta u kojemu smo rekapitulirali 40 godina od izgradnje splitskog stadiona Poljud, inače zaštićenog kulturnog dobra. Zasmetala ga je izjava Jakše Miličića, tadašnjeg predsjednika Skupštine općine Split, koji je ustvrdio da je zemljište na Poljudu prethodno bilo u vojnom vlasništvu i opisao 'lukavstvo' pomoću kojeg je prenamijenjeno za stadion

'Dakle, kompletno zemljište bilo je u vlasništvu vojske, odnosno Vojnopomorske oblasti koja je na njemu uzgajala i kiselila kupus za svoje vojnike. Pristali su prodati ga, ali mi nikad nismo plivali u novcu pa smo ga morali nekako stvoriti. I pozovem ja našeg velikog urbanista i arhitekta Franu Gotovca u šetnju obližnjim Spinutom, tada friško izgrađenim i potpuno opremljenim kvartom, nakon čega ga upitam kakav mu je dojam. I on mi kaže: 'Ima još mista' - točno ono što sam želio', prepričao nam je Jakša Miličić.

Dunatov, s druge strane, tvrdi da se radi o notornoj neistini:

'Članak je dobar, dapače izvrstan, ali nažalost ovaj dio teksta, odnosno citat Jakše Miličića - neistinit je. Naime, zemljište na kojem je izgrađen stadion nije bilo vlasništvo vojske, već obitelji Matošić. Vojska jest na tom zemljištu na Poljudu sadila kupus, ali je uredno plaćala zakup za zemljište obitelji Matošić. Zemljište je oduzeto obitelji Odlukom Skupštine općine Split u svrhu izgradnje stadiona i plivališta za Mediteranske igre, a članovi obitelji Matošić ovisno o udjelu u posjedu dobili su 'pravičnu naknadu'. S obzirom na to da je bio predsjednik, Jakša Miličić to bi trebao znati', kazao nam je Dunatov.

'Moja pokojna majka Vinka Dunatov dobila je 'pravičnu naknadu'. Sestra i ja tražili smo povrat imovine i u tom procesu identificirane su stare čestice zemljišta, a proces je završio tako da je utvrđeno da su dijelovi zemljišta na Poljudu nedvojbeno pripadali Vinki Dunatov, rođenoj Matošić, ali da je ono privedeno svrsi, pa ga nije moguće sukladno zakonu fizički vratiti potomcima vlasnice. To je jedina istina o zemljištu na kojemu se danas nalazi Poljud', dodaje Dunatov.

'Oduzeto je, i neka je uzeto, samo nema potreba govoriti neistine', upozorava on.

  • +13
Stadion Poljud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL