ekološka košnja

Radnicima na Kosovu dosadilo kositi travu pa su zaposlili - ovce

04.05.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Kada je radnicima u solarnoj elektrani na Kosovu dosadilo kositi travu oko solarnih panela, okrenuli su se ekološkijem i puno snažnijem stroju - stadu ovaca

Više od sto ovaca i nekoliko koza dvaput na tjedan pase u krugu solarne elektrane Rogane u blizini gradića Kamenica na istoku Kosova, gdje se nalazi više od 12.000 fotonaponskih panela. "Radnici su shvatili da je košnja teška te su me pitali mogu li dovesti svoje ovce", govori 72-godišnji pastir Rexhep Rrudhani dok naređuje psima da usmjere stado ispod solarnog panela.

"Ovce ovdje pasu sve vrste trave - dobru ili lošu - i sve čiste. Svi imamo koristi", dodaje. "Ne trošimo benzin za kosilice. Proizvodnja energije iz sunca i košnja trave uz pomoć ovaca znače da stvari ovdje postaju duplo zelenije", kaže upravitelj solarne elektrane Arber Maliqi.

Kosovo ima između 12 i 14 milijardi tona dokazanih rezervi lignita te je peto najveće svjetsko nalazište te rudače. Više od 90 posto svoje električne energije proizvodi iz ugljena, a ostatak iz obnovljivih izvora, uglavnom vjetra i sunca. Ta zemlja ima za cilj postupno izbaciti ugljen iz upotrebe do 2050. godine.