NA RUBU SAMOUBOJSTVA

Radnici Željezare Split započeli štrajk glađu

Tonči Mužić, željezara

Tonči Mužić, željezara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić/CROPIX

Dvadeset radnika Željezare Split jutros je u prostorijama poduzeća počelo štrajk glađu izražavajući na taj način nezadovoljstvo teškim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju. Najavili su da neće prekinuti štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi

SPLIT - Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnica Željezara, Zvonko Šegvić, koji je došao podržati skupinu štrajkaša, rekao je novinarima da radnici traže žuran početak proizvodnje, izvještava Slobodna Dalmacija.

Kosor: Vjerujte Vladi

Radnici su pozvali premijerku Jadranku Kosor da pokuša živjeti sminimalcem od dvije tisuće kuna, koji 430 radnika Željezare prima odtravnja ove godine. Premijerka je danas, nakon dodjela nagrada Ulagačgodine, rekla da je Vlada već postigla određene dogovore spredstavnicima radnika i rekla da se Vlada drži dogovora. Zamolila jeradnike da pričekaju i vjeruju Vladi, ocjenjujući da štrajk glađu nijerješenje.

Štrajkaši također traže da se za 400 radnika osigura isplata pune plaće za studeni i prosinac, jer su dovedeni na rub preživljavanja i egzistencijalnog opstanka, rekao je Šegvić.

Trenutačno radnici primaju od Vlade po 2000 kuna mjesečno, što je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji.

Štrajkaši traže i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo točan datum prekida ugovora, rekao je Šegvić.

Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao većinskim vlasnikom Željezare, no, prema tvrdnjama štrajkaša, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je Željezaru dovela u teško stanje.

Komentirajući proturječne informacije o angažmanu Carlson fonda u vezi kupnje Željezare, Šegvić je ustvrdio da je taj fond kupio Željezaru s odgodom, a uvjeti koje je postavio državi za preuzimanje su 'pokvareni i uvredljivi' za Hrvatsku.

Radnici kažu da su na rubu gladi, a neki i na rubu samoubojstva, a ovo je treći štrajk glađu u Željezari Split u posljednjih pet mjeseci. Nažalost, već se pokazalo da je to jedini način za spas proizvodnje i gotovo 500 radnih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi