OD PONEDJELJKA

Radnici Željezare Split prijete štrajkom glađu

17.08.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Ako se do kraja ovoga tjedna ne ispune naši zahtjevi, u ponedjeljak 24. kolovoza započet ćemo štrajk glađu, najavili su sindikalni čelnici koordinacije triju sindikata Željezare Split. '460 radnika Željezare već osam mjeseci je zbog nebrige Vlade u očajnom položaju, nemaju za kruh', izjavio je Mladen Bekavac

SPLIT - Osim štrajka glađu planiraju i druge akcije. Neće prijavljivati prosvjede, žele biti privedeni, neka Željezara bude zatvor, radni logor u kojem će barem imati kruha, poručuju članovi štrajkačkog odbora, piše Večernji list.

Zahtijevaju da se radnicima Željezare isplate plaće za sve mjesece za koje su dospjele, da se sa zainteresiranim ruskim kupcem hitno organizira sastanak sindikata i predstavnika Vlade te da se potencijalnom ruskom kupcu stvore uvjeti za kupnju Željezare. Traže hitno pokretanje proizvodnje i utvrđivanje odgovornosti onih koji su Željezaru doveli u katastrofalnu situaciju.

Sumnjajući da postoji urota kojom se zlonamjerno tvornicu želi zatvoriti, sindikalisti kažu da treba ispitati sve kriminalne radnje, a oni su spremni podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih. Ne odustaju od zahtjeva da se s vlasnikom željezare, poljskim Zlomrexom, raskine kupoprodajni ugovor. Pitaju i zašto sačinjena analiza kupoprodajnog ugovora, iz koje se može puno iščitati, već mjesecima stoji u ladicama HFP-a.

Također sumnjaju i da je netko 'bacio oko' na zemljište na kojem je željezara, jer riječ je o 140.000 četvornih metara blizu zračne luke i mora koje se može 'i za nešto drugo iskoristiti'.