PLAĆE STIŽU DO KRAJA SVIBNJA

Radnici Željezare Split prekinuli štrajk glađu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2009 09:02
  • Objavljeno 20.05.2009 u 17:43
Željezara Split

Željezara Split

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Radnici Željezare Split Mladen Bekavac, Tonči Mužić, Jozo Ivančević i Katica Nejašmić prekinuli su u srijedu popodne štrajk glađu, u kojem su bili dan i pol

Iznenadni posjet predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka, državnog tajnika za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Lea Begovića, predsjednika Uprave Željezare Split Michaela Konczaka, te Siniše Škete, ravnatelja u ministarstvu gospodarstva za privatizaciju i industriju rezultirao je usvojenim zaključcima potpisanim od obje strane sukladno kojem su se ispunili zahtjevi radnika zbog kojih su i započeli štrajk glađu, piše Dalmacija News

Nakon višesatnih pregovora donesen je zaključak od četiri točke u kojem se navodi da će skupina sastavljena od predstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i Željezare Split izraditi analizu prijenosa dionica Željezare zaključno s petkom 23. svibnja, a rezultati te analize dostaviti će se HFP i Ministarstvu gospodarstva.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pitanj eje kad će radnici opet u pogone

U zaključku  stoji i da će Ministarstvo gospodarstva uložiti napore u potpisivanju ugovora između Željezare Split sa potencijalnim kupcima njezinih proizvoda , a jasna koncepcija ugovora biti će poznata u roku od 14 dana.

Naime, potpisivanje ovog ugovora osnova je za pokretanje aktivnosti za deblokadu tvrtke u idućih sedam dana, a istovremeno će se i pronaći načini za nabavku sirovina i energenta potrebnih za nastavak proizvodnje, čime bi ona mogla započeti u roku od tri tjedna.

U zaključku stoji kako će Ministarstvo gospodarstva sa HFP pronaći način da se radnicima Željezare Split isplate zaostale plaće do kraja svibnja. U slučaju da se ovi zahtjevi na ispune naš štrajkaški odbor će započeti ponovni štrajk u ponedjeljak 1. lipnja i poduzeti pritom sve raspoložive sindikalne akcije, a da li će to ponovno biti štrajk glađu dogovoriti će se naknadno - rekao je vidno iscrpljen, ali zadovoljan sindikalni povjerenik Mladen Bekavac.

Kada se steknu svi uvjeti u odnosu na usvojene zaključke organizirati će se novi sastanak sa potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom. Na tom sastanku će se inzistirati da se pronađe novi kupac za tvrtku jer, zbog protokola SP2 potpisanog sa Europskom unijom privatizirane tvrtke ne mogu se ponovno vratiti u vlasništvo države to jest HFP-a.

- Kako su nam potpisivanjem ovih zaključaka ispunjeni svi naši zahtjevi zbog kojih smo štrajk glađu i započeli, odlučili smo sa njime prestati. Međutim, iako smo zadovoljni donesenim zaključcima, najzadovoljniji bi bili da se sa proizvodnjom u tvornici započne i da se prekine kupoprodajni ugovor sa Zlomrexom, do čega nažalost ne može doći dok se ne pronađe novi kupac - kazao je Bekavac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi