PROSVJED NA KRČKOM MOSTU

Radnici Dine tvrde da su im prijetili smrću

14.06.2012 u 13:16

Bionic
Reading

'Rješenje za Dinu - USKOK', 'Ježićeve dugove neka vraća Ježić', 'Radimo gladni za debele svinje', 'Čuvamo tuđu zemlju', s tim su parolama radnici Dine danas sedam puta prošetali pješačkim prijelazom pred Krčkim mostom i tako blokirali gust promet

Dok je Miljenko Ferenčak iz Stožera za obranu Dine izjavljivao novinarima da mu prijete smrću, nervozni vozači u koloni negodovali su sirenama iz užarenih automobila.

'Nitko za nas ništa nije napravio, nismo dobili sedam plaća, pet u ovoj godini, za prosinac 2011. i još jednu iz pretprošle godine. Danas smo dobili informaciju da je Privredna banka prekinula poslovnu suradnju s Dinom i da ćemo svi morati vratiti kartice tekućeg računa, a u dva mjeseca ćemo morati pokriti minuse. Znate li što to znači? Plus, imamo kredite!', upozorio je Ferenčak, dodavši da su radnici izgubili svaku nadu za pokretanje proizvodnje.

U ime radnika, rekao je da ne vjeruju više nikome, i da dođu Milanović Linić i Čačić, jer 'oni gledaju u oči i lažu'.
'Ovo je antisocijalna država, a na vlasti je lijeva koalicija. Gdje je taj USKOK?', zapitao se Ferenčak i onda iznio zastrašujuću informaciju.

'Prijetili su mi smrću na telefon', rekao je, ne želeći reći tko. Ipak, dodao je da je prijetnju prijavio policiji te da misli da se radi o 'privatnim motivima, koji su vezani s političkim krakovima'. Na naš upit da li je takvu prijetnju zaprimio samo on, odgovorio je da ima saznanja o prijetnjama još nekim ljudima.

'Problem je što mi tu stojimo bez vlasnika, ne dobivamo plaću, ne znamo čiji smo i radimo u nehumanim uvjetima, bez vode i plaće već šest mjeseci. To nije u redu jer ako se ne zna vlasnik, onda se netko u ovoj državi mora pobrinuti za ovo poduzeće, s obzirom da ministar Slavko Linić tvrdi da se svaka imovina mora staviti u funkciju te da svi moraju plaćati porez, a ministar Radimir Čačić da svi moraju plaćati struju.

Naš vlasnik je napravio silne dugove, izvlastio se i sad ga više nema', izjavio je Milivoj Dražić, operator u Dini. Radnici zahtijevaju da se njihova situacija pod hitno riješi, da se ljudi zbrinu na zakonski način, ako treba ići na čekanje, da se tako postupi, ali uz adekvatnu naknadu, jer smatraju da se ljude ne može držati kao 'zombije', koji imaju već 37 godina radnog staža, svoje obitelji i djecu.


Od vlastitih sindikata nisu, kažu, dobili osobitu podršku jer ih smatraju 'ekscesnim skupom od nekoliko radnika', a oni se, dodaju, pridružuju devetomjesečnim eskapadama od petka do ponedjeljka. Ipak, Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dine jučer je izjavio da razumije radnike te da su prosvjedi samo 'početak očajničkih poteza financijski i psihički dotučenih radnika'.

'Nas ne interesira kako će se ova firma restrukturirati, da li će vlasnik biti HEP, banke ili netko drugi. Na to možemo, nažalost, najmanje utjecati, ali netko se mora pobrinuti za vlasnike, vratiti nama i drugima dugove', zaključio je ogorčeni Dražić, napomenuvši da su svi radnici, njih oko 320, spremni raditi, ali ne za tuđe dugove.

Poprilična kolona vozila za vrijeme mirnog prosvjeda stvorila se s obje strane Krčkog mosta, iako su vozila propuštana svakih desetak minuta. Naročito su bili nervozni vozači, među kojima je bilo i stranaca u kamp-kućicama, sa sjeverne strane, koji su policajce molili da ih puste jer žure na trajekt.

'Danas oni štrajkaju, sutra ćete možda vi', mirno im je odgovarao policajac, podržavajući tako svoje sugrađane u štrajku.