Događanja

Radni dan D: Poseban program za poduzetnike

  • Autor: pb
  • Zadnja izmjena 01.06.2012 20:50
  • Objavljeno 01.06.2012 u 10:20
Dan D

Dan D

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dd

Međunarodni festival dizajna Dan D, koji se održava u Zagrebu od 15. do 17. lipnja u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta, ove je godine proširen za još jedan dan, koji je posvećen poticanju suradnje između dizajnera i poduzetnika

Program Radnog dana D u petak, 15. lipnja, ciljano je osmišljen s namjerom povezivanja i stimuliranja suradnje mladih dizajnera i poduzetnika, a uključuje različite sadržaje kao što su predstavljanje poduzetničkih projekata koji su uključili dizajn u svoje poslovne procese i tako stvorili uspješne proizvode, razgovor o suradnji dizajnera, poduzetnika i obrtnika, organizirano razgledavanje izložbi i sajma uz stručna vodstva, stručnu radionicu posebno osmišljenu za poduzetnike bez iskustva u dizajn menadžmentu, sažeta predstavljanja mladih autora koji izlažu na sajmu dizajna itd.

Program Dizajn i poduzetništvo, koji će se održati u petak u prijepodnevnim satima, zamišljen je kao predstavljanje kvalitetnih optimističnih primjera tvrtki koje su zahvaljujući investiciji u dizajn i dobrim vođenjem dizajnerskog procesa unaprijedile svoje poslovanje i postigle značajan tržišni uspjeh u vrlo kratkom razdoblju. Predstavljanje će svojim kolegama održati sami poduzetnici, koji će ispričati svoju priču o uspjehu u kojem je važnu ulogu odigralo dobro ulaganje u dizajn.

Raspored događanja:

DIZAJN I PODUZETNIŠTVO

10.30 - 12.00USPJEŠNI PRIMJERI

1. Kvadra (Tomislav Knezović) - dizajn: Numen/For Use, Roberta Bratović i Ivana Borovnjak, Grupa
2. Chiavalon (Sandi Chiavalon) - dizajn: Bruketa & Žinić
3. Golly & Bossy (Ante Kotarac) - dizajn interijera: Studio Up, dizajn vizualnog identiteta Damir Gamulin
4. Lega-lega - Mit dizajn studio
6. Vinoteka Bornstein (Vladimir Borošić) - dizajn: Studio Dogan

Više o predstavljenim primjerima:

Kvadra Design prvi je hrvatski dizajn brand ojastučenog namještaja koji koristi dizajn u razvoju novih proizvoda i uspješno ga integrira u industrijsku proizvodnju te plasira na domaćem i inozemnom tržištu. Nakon samo sedam mjeseci proizvodnje, tvrtka Kvadra je lansirala svoju prvu kolekciju na sajmu IMM Cologne početkom 2012, započevši s izvozom u zemlje Europe i Azije. Kulminaciju ovog početnog ulaganja u dizajn u Kvadri predstavlja osvajanje svjetski relevantne dizajnerske nagrade Red Dot za sofu Revolve.

Obiteljsko gospodarstvo Chiavalon proizvodi vrhunsko maslinovo ulje koje osvaja podjednako nagrade za kvalitetu ulja kao i za dizajn ambalaže te se zahvaljujući cjelovitosti proizvoda distribuira u deset zemalja. Chiavalon je primjer koji pokazuje koliko dizajn može pomoći da dobar proizvod poveća svoje šanse na globalnom tržištu.

Dizajnerski hostel Golly & Bossy smješten unutar Dioklecijanove palače u Splitu u prostoru bivše robne kuće bazirao je svoj koncept upravo na dizajnu. Atraktivan i originalan dizajn interijera i vizualnog identiteta čine velik dio poslovnog uspjeha hostela, koji je zahvaljujući uspješnom dizajnerskom projektu postao svojevrsna turistička atrakcija.

Osječki brand Lega-lega osnovali su grafički dizajneri koji u ovom poslu nemaju klijenta, nego su svoju dizajnersku struku upotpunili proizvodnjom i vrlo brzo postigli značajan komercijalni uspjeh, najprije lokalno i među mlađom populacijom, da bi postupno širili distribucijsku mrežu u knjižarskim lancima. Zahvaljujući stalnom unapređivanju ponude, strategiji promocije i velikoj brizi o kvaliteti proizvoda, istovremeno dobivaju nagrade za dizajn i otvaraju trgovinu u Dubrovniku.

Vinoteka Bornstein, poduzetnička priča izgrađena na velikom osobnom entuzijazmu vlasnika, odnosno jednoj obitelji i jednom dizajnerskom studiju koji se brine o njihovom vizualnom identitetu već više od dvadeset godina. To je jedan od najkvalitetnijih primjera dosljednog i promišljenog rada na imidžu nekog malog domaćeg branda i sustavnog ulaganja u dizajn.

12.00 – 13.00 RAZGOVOR
(Moderatori: Davor Bruketa i Ira Payer)

Nakon predstavljanja uspješnih primjera implementacije dizajna u poduzetničke projekte, održat će se razgovor u kojem će sudjelovati mnogi poduzetnici i obrtnici s iskustvom u suradnji s dizajnerima ili bez njega, predstavnici gospodarskih institucija itd.

 

13.00 – 14.00 RADNI RUČAK - radionica izrade projektnog zadatka za dizajnera

Organizacija: DesignAgenda
Voditelj: Tatjana Bartaković
Polaznici: studenti menadžmenta, poduzetnici, dizajneri

Radni ručak naziv je radionice koja će se održati u ranim poslijepodnevnim satima, a namijenjen je onim poduzetnicima i obrtnicima te studentima menadžmenta koji će u malim grupama učiti kako se što kvalitetnije pripremiti za suradnju s dizajnerom i kako dobiti najviše iz tog procesa. Radionica na kojoj će doista polaznicima biti ponuđen lagani ručak, osmišljena je u suradnji s novim internetskim magazinom DesignAgenda.

14.00 – 16.00PREDSTAVLJANJA (izlagači na D-sajmu)
Poslijepodnevni sati rezervirani su za sažeta trominutna predstavljanja mladih dizajnera do 35 godina koji izlažu svoje nove koncepte i prototipove na D-sajmu, središnjoj žiriranoj izložbi Dana D. Predstavljanja će biti upotpunjena i moderiranim razgledavanjem sajma, koje su organizatori nazvali Speed Dating, želeći naglasiti svoj cilj da na ovogodišnjem Danu D uspješno posreduju u povezivanju mladih dizajnera i poduzetnika.

Tijekom Radnog dana D, svi festivalski programi (domaće i gostujuće izložbe, prodajni D-market, predavanja, prezentacije itd.) bit će otvoreni za javnost.

Sudjelovanje u Radnom danu D besplatno je za članove Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, uz prethodnu najavu na mail: hdd@dizajn.hr

Radni dan D održava se na hrvatskom jeziku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi