BOGOBOJAZNO DUGOPOLJE

'Radite referendum na Uskrs, pa kakvi ste vi katolici?!'

19.03.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Dugopolje, malena općina nadomak Splita, sprema se za lokalni referendum. Odlučivat će o visini komunalnog doprinosa za legalizaciju bespravne gradnje i prijedlogu da to bude tek kunu po kubnom metru. Praktički besplatno, iako ni taj iznos neće biti zanemariv za ilegalne kuće na nekoliko katova, neke čak u vlasništvu općinskih vijećnika i pokretača ove inicijative

No lokalna vlast predvođena HDZ-om izvela je zanimljiv manevar: referendum je raspisala za 20. travnja, odnosno na sam Uskrs, što je izazvalo konsternaciju organizatora koji tvrde da se čini sve kako izjašnjavanje ne bi uspjelo.

'Ovakav postupak općinske vlasti je uistinu sramotan, posebno jer se radi o osobama koje se javno deklariraju kao veliki bogoljubi i katolici. Pitam se je li moralno i kršćanski koristiti najveći kršćanski blagdan za pokušaj manipulacije i politikantstva u našoj općini. Ovaj datum određen je s namjerom da što manji broj ljudi izađe na referendum, a istovremeno bi sve prikazali kao da je provedeno u skladu sa zakonom i svim predviđenim procedurama. Na ovaj način naši vlastodršci stanovnike Dugopolja koji slave Uskrs kao najveći kršćanski blagdan ucjenjuju i podcjenjuju smatrajući ih građanima nižeg reda', žestok je predsjednik Organizacijskog odbora Davor Radošević.


Traži da se referendum zakaže za tjedan ranije, kao što je dosad bilo planirano, te da Općina prestane demotivirati građane od izlaska na birališta. 'U vrijeme totalitarizma i komunističkog jednoumlja nisu se provodile ovakve metode kojim se vjernicima pokušava uskratiti pravo slavljenja Uskrsa na dostojan način', optužuje Radošević.

Potražili smo odgovor i u Općini Dugopolje. Načelnik Stanko Balić bio je zauzet silnim obvezama pa nas je preusmjerio na svog zamjenika Stipu Rogošića. 'Ovo nam je prvi referendum i moramo se dobro pripremiti, srediti popise birača, organizirati biračka mjesta i biračke odbore, pripremiti listiće, dovesti sutkinju... Prije Uskrsa nećemo stići, a nakon Uskrsa bismo prekršili zakon', objašnjava Rogošić. Da pojasnimo, referendum se mora održati u roku od 20 do 40 dana od službenog raspisivanja, dakle od 17. ožujka.

'Zašto bi bilo prikladnije organizirati ga na Cvjetnicu umjesto na Uskrs? Svejedno je blagdan, svejedno je nedjelja...', dodaje zamjenik načelnika Dugopolja. Iz Općine su, inače, već pokušali spriječiti organiziranje izjašnjavanja građana jer su upozorili Ministarstvo uprave da nisu bila određena mjesta na kojima će se skupljati potpisi, niti je zatražena javna površina, niti je obaviještena policija. Ipak, u Ministarstvu su provjerili potpise i zaključili da se i više od 20 posto stanovnika legalno izjasnilo za referendum.

U Dugopolju apsolutnu vlast s devet vijećnika ima HDZ, dva ih ima SDP, a po jedan HSP i HSS. Zanimljivo je da je i HSP-ov vijećnik Ivica Radošević, koji je također bio jedan od pokretača inicijative, na sjednici Općinskog vijeća podigao ruku za referendum na Uskrs.