VARGA O HONORARNOM POSLU

'Radio sam u KB Dubravi jer sam morao osposobiti svog nasljednika'

08.11.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga je gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a objasnio zašto je, dok je bio šef Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), istovremeno od KB Dubrave primao naknadu od dvije do pet tisuća kuna

Prema njegovim riječima, to je bilo jedino moguće rješenje za KB Dubravu nakon njegova odlaska na čelo HZZO-a, jer je 'morao osposobiti svog nasljednika'.

Ministar naglašava da je sve bilo u skladu sa zakonom i da tu nema mjesta sukobu interesa.

'Povremeno sam educirao svog nasljednika u KB Dubravi', izjavio je Varga u Dnevniku. Na izjavu voditeljice da novinari koji prate zdravstvo tvrde da je to umjesto njega mogao obaviti i neki drugi stručnjak, Varga odgovara da oni 'nisu stručnjaci da to ocjenjuju'.

'Stigao sam i liječiti pacijente da ih ne bi morali slati u inozemstvo', dodao je Varga.

Najavio je i odlazak u SAD, gdje će posjetiti i veteransku bolnicu. I on je poručio braniteljima prosvjednicima da odu doma. Kako je naglasio, on na to apelira isključivo s medicinske strane, kao ministar zdravlja, a ne s političkog aspekta.

Ministarstvo zdravlja: Nema sukoba interesa!

Nakon što je tportal prenio gostovanje ministra Varge u Dnevniku HTV-a, oglasilo se Ministarstvo zdravlja.

Kako ističe glasnogovornik Ministarstva zdravlja, Josip Jagić, Varga nije sam sebe angažirao u KB Dubrava, niti je on odobrio KB Dubravi taj angažman, već je njegov angažman u KB Dubrava odobrio i potpisao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Marijan Cesarik

Jagić naglašava kako HZZO takav tip angažmana ne mora odobravati bolnicama, pa ni Varga kao ravnatelj HZZO-a ništa u ovoj situaciji nije trebao odobravati KB Dubravi te stoga nije u situaciji sukoba interesa.

Ističe također kako je ministar Varga,u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, prihod od ovog angažmana uredno prijavio u svojoj imovinskoj kartici, koja je javno dostupna, te da nije mimo zakona sebi 'osigurao da nastavi primati honorar od svoje matične bolnice i nakon što je morao otići iz nje kad je stupio na dužnost u HZZO-u'.