PETERO MRTVIH U GAZI

Radikali proglasili 'Islamski emirat'

14.08.2009 u 20:06

Bionic
Reading

Islamistički radikali, pripadnici skupine Jund Ansar Allah proglasili su u petak 'Islamski emirat' u Gazi, nakon čega su izbili sukobi s Hamasovim snagama sigurnosti u kojima je poginulo pet ljudi, prenose svjetske agencije

Skup nekoliko stotina članova 'Božjih ratnika' u džamiji u Gazi bio je posljednju u nizu izazova Hamasovoj nacionalnoj viziji palestinskog islama, nasuprot svearapskom militarizmu povezanim s al Qaedom koju promovira ta skupina.

Rječ je o malobrojnoj, radikalnoj i tajnovitoj organizaciji koja slovi za suparnika Hamasu i koja se zalaže za strogu primjenu islamskih zakona u Gazi. Kako prenosi AP, nedugo nakon proglašenja islamskog emirata izbili su sukobi između militanata u džamiji i Hamasovih snaga. Prema bolničkim izvorima, poginulo je pet, a ranjeno 50 osoba, navodi Associated Press.

Agencija Reuters prenosi da je Abdel-Latif Musa, među sljedbenicima poznat kao Abu al-Nur al-Makdesi, objavio prije tjedne molitve uspostavu vjerske vlasti na palestinskim teritorijima, počevši s Rafahom, te je pozvao na primjenu islamskih zakona.

'Proglašavamo rođenje Islamskog emirata', rekao je Makdesi, bradati klerik srednjih godina okružen četvoricom zamaskiranih muškaraca naoružanih automatskim puškama. Jedan od njih imao je, kako se čini, prsluk s eksplozivom kakvim se koriste bombaši samoubojice, navodi Reuters.

Stotine okupljenih vjernika u džamiji uzvratilo je glasnim uzvicima potpore. Al Qaeda koristi povijesni pojam 'emirat' da bi označila vjersku vlast diljem islamskog svijeta. Hamasov dužnosnik Sami Abu Zuhri ocijenio je Makdesiev govor 'krivim' i u jasnoj aluziji na al Qaedu dodao da njegova skupina 'ne pripada stranim skupinama'. Hamasov ministar unutarnjih poslova bio je još izravniji nazvavši Makdesia 'luđakom', prenosi Reuters.