KARAMARKOVA ODBIJENICA

Račanov Vuk ne može čuvati Josipovića

ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Večernji list otkriva da novi šef države Ivo Josipović već osam dana nema nikakvu policijsku zaštitu te da se to dogodilo jer je novi predsjednik poželio da ga čuva Goran Vuković Vuk, bivši tjelesni čuvar Ivice Račana

Predsjednik države inače pripada u prvi rang štićenih osoba, no Josipović je (kao i članovi njegove obitelji) ostao bez ikakve zaštite jer je želio utjecati na izbor svojih tjelesnih čuvara, piše Večernjak.

Policijsku zaštitu za Josipovića zatražili su tri dana prije drugog kruga izbora šef njegova izborna stožera dr. Mirando Mrsić i član stožera Igor Dragovan. Sastali su se s ministrom policije Tomislavom Karamarkom i prenijeli mu da smatraju da bi Josipoviću trebala zaštita te iznijeli želju da ima utjecaj na izbor svojih čuvara. Karamarko je odgovorio da će se oko toga postići kompromis, a organizaciju je prebacio na ravnatelja Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra

Problem je, kako doznaje Večernji, nastao kada se iz stožera novoizabranog predsjednika države zatražilo da Josipovića štiti tjelesni čuvar pokojnog Ivice Račana - Goran Vuković Vuk. U policiji su procijenili da Vuk nije podoban za obavljanje toga posla i u izbornoj noći, pola sata poslije ponoći, kada je već bilo službeno rečeno da je Josipović novi predsjednik, poslali mu čuvare prema svome izboru.

U stožeru novog predsjednika taj potez (koji, kažu, nije bio ni najavljen) nije dobro primljen, pa su policajce koji su nakon proglašenja izbornih rezultata došli čuvati Josipovića poslali natrag.

Večernjak podsjeća da su, u danima koji su slijedili, obje strane ostale čvrsto na svojim pozicijama, a novog šefa države osiguravaju zaštitari koje plaća SDP. U međuvremenu su se pojavile i teze koje nemaju nikakvu zakonsku osnovu, a prema kojima bi vojska mogla čuvati predsjednika.

Josipović i Karamarko poručivali su da žele riješiti problem. No, do jučer predsjednik i dalje nije imao MUP-ovu zaštitu.

Inače, predsjednici SAD-a ne biraju sami svoje čuvare, iako su najčuvanije osobe na svijetu, ruskog predsjednika Medvedeva štiti Služba sigurnosti koju kontrolira Putin, predsjednika Italije čuva 260 pripadnika vojnog puka Corazzieri koji su u sastavu karabinjera, a o slovenskom predsjedniku brine Ured za sigurnost i zaštitu Glavne policijske uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi