MISTERIOZNA LETJELICA

Putnički avion na madridskom aerodromu već gotovo desetljeće traži svog vlasnika

29.01.2019 u 15:41

Bionic
Reading

Već gotovo deset godina na stajanci madridskog aerodroma 'Adolfo Suarez Barajas' stoji parkiran putnički zrakoplov MD87 za kojeg su aerodromske vlasti prošlog tjedna po prvi put priznale kako ne znaju tko je vlasnik

Iako se netaknuti putnički avion nalazi na stajanci madridskog aerodroma od 2010. godine, aerodromske vlasti sve do prošlog tjedna nisu našle za shodno provjeriti tko je vlasnik letjelice.

Stoga je direktorica aerodroma Elena Mayoral odlučila prekinuti misterij te je informaciju o vlasniku zatražila objavom u španjolskom službenom oglasniku.

Objava u službenom oglasniku Boletin Oficial del Estado stajat će iduća tri mjeseca, a ako se vlasnici ne jave, avion će biti prodan na dražbi dok će novac biti uplaćen u državni proračun.

Britanski dnevnik The Independent ističe kako je vrlo malo vjerojatno da će se vlasnik javiti jer, ako to i učini, čeka ga pozamašan iznos neplaćenog poreza i 'ležarine' koja bi mogla znatno premašiti vrijednost aviona.

Istraživanja španjolskog dnevnika El Pais ukazuju da je avion u srpnju 2010. kupila kompanija Saicus Air sa sjedištem na Kanarskim otocima. Ta je, pak, tvrtka bankrotirala je u prosincu iste godine.

Slučaj madridskog 'aviona duha' podsjeća na slučaj tri teretna Boeinga 747 ostavljenih na stajanci muđunarodne zračne luke u Kuala Lumpuru. Vlasti aerodroma u Maleziji nikad nisu ušle u trag vlasniku aviona te su oni 2017. prodani na dražbi u strao željezo.