IZ SSSR-a S LJUBAVLJU

Putin vraća odličje 'Heroj rada'

29.03.2013 u 18:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak da će ponovo ustanoviti odličje 'Heroja rada' koje je postojalo u vrijeme SSSR-a

'Kod nas, u Sovjetskom Savezu, postojalo je odličje 'Heroja socijalističkog rada' i po mome mišljenju to je bilo opravdano', rekao je Vladimir Putin na konferenciji svoje stranke Ruske narodne fronte u Rostovu na Donu.

Zamisao o vraćanju tog odličja iznijeli su aktivisti ove stranke osnovane 2011., kada je prokremaljskoj stranci Jedinstvenoj Rusiji pala popularnost.

Odličje uvedeno 1921., namijenjeno najboljim radnicima, graditeljima socijalističkog društva, ukinuto je padom SSSR-a 1991.

Više od 20.000 ljudi odlikovano je u sovjetsko doba za posebna postignuća u industriji, poljodjelstvu, znanosti i za tehničke pronalaske.

Među njima su bili i izumitelji atomskog oružja Igor Kurčatov i Andrej Saharov, konstruktori zrakoplova Sergej Iljušin i Andrej Tupoljev, konstruktor glasovite automatske puške Mihail Kalašnjikov te sovjetski vođe Josif Staljin, Nikita Hruščov i Leonid Brežnjev

Odlikovani pojedinci primili bi medalju u obliku zvijezde sa srpom i čekićem te socijalne povlastice.

Usprkos ukidanju odličja 1991., na snazi su ostale te povlastice, poput besplatnih komunalnih i medicinskih usluga i dodatak na mirovinu

Andreju Saharovu koji je triput bio odlikovan, odličja su oduzeta 1980. zbog 'protusovjetske djelatnosti', odnosno prosvjeda zbog invazije na Afganistan i aktivizma. Danas se po njemu zove nagrada Europskog parlamenta za ljudska prava.